Aktuális

Csak a szokásos: 18 milliárdból épít kórházi épületet Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége

Egy több mint 300 férőhelyes, székesfehérvári kórházi épület, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház építésére nyert megbízást az Épkar Zrt. és a Fejér B.Á.L. Zrt. - írja a kormányközeli építkezések ügyeiben mindig nagyon pontosan értesült Magyar Építők honlapja. A nemzetgazdaságilag már korábban kiemeltnek minősített projekt a Seregélyesi úton valósul majd meg.

A kitűnő üzleti érzéket apjuktól örökölhették

Grandiózus beruházásról van szó: a 13.322 m2  alapterületű épület felépítésére szánt keretösszeg több mint 18 milliárd forint. 

A két cég már össze is forrasztotta a kivitelezéshez szükséges konzorciumi vállalatot. Az É-F 2018 Konzorcium nyugodtan nevezhető közös baráti vállalkozásnak, mivel a (vizes vébé beruházásai során „bizonyító”) Épkar a családi jóbarát Szeivolt István érdekeltsége, az eszméletlen évet záró Fejér B.Á.L. pedig Mészáros Lőrinc három gyerekének közös vállalkozása.

Kipróbált együttműködés az övék: jelenleg is épp az érdi Maracanát építik közösen. 

A beruházás a Modern Városok Program és az Árpád-ház Program támogatásával valósul meg, az épület maga pedig funkcióját tekintve egy belgyógyászati tömb lesz, de a munka részét képezi a jelenlegi pulmonológiai épület, a véradó, az egykori munkaügyi épület, az infektológia és a most használatos belgyógyászat épületének elbontása is. A projekt célja az, hogy a különböző belgyógyászati funkciókat egy nagy központi épületben tereljék egymás mellé. 

A Fejér B.Á.L. Zrt. 2018. március 12-ei közgyűlési határozata szerint a 750 millió forintot osztalékot a 2017-es üzleti év után fizettek ki a tulajdonosoknak (Mészáros Lőrinc három gyerekének), és összesen 18,2 millió forintot adóztak.