Aktuális

Ferenc pápa szerint az apácák szexuális zaklatása jelen idejű probléma

A BBC szerint ez az első alkalom, hogy a pápa elismerte az apácák szexuális zaklatását. Mint mondta, az egyház rendezni igyekszik az ügyet, de ez „még folyamatban van”.

Sok apácát szexrabszolgaságra kényszerítettek

A pápa történelmi jelentőségű közel-keleti körútján nyilatkozott az apácák ellen a papok által elkövetett bűnökről. Beismerte, hogy papok és püspökök zaklatták az apácákat, de azt is hozzátette, hogy az egyház tud a történtekről és „dolgozik az ügyön”. Ekkor említette meg azt is, hogy az egyik rendet azért kellett feloszlatni a XVI. Benedek pápának, mert még az alapítója is szexrabszolgaságra kényszerítette a belépőket.

A Vatikán szóvivője, Alessandro Gisotti később a CBS kérdésére csak annyit árult el, hogy egy franciaországi rendre utalt a pápa.

Ferenc pápa szerint az apácák zaklatása jelen idejű probléma, bár szerinte az elsősorban csak „bizonyos, jellemzően új alapítású” rendekre jellemző.

Az egyházon belüli szexuális zaklatások ügyében egy ideje már forrt a botrány. Tavaly novemberben a katolikus apácarendek világszervezete közleményben ítélte el „a hallgatás és titkolózás kultúráját”, amely megakadályozza az áldozatokat abban, hogy a nyilvánosság elé álljanak. Néhány napja pedig a Vatikán hivatalos női magazinja, a Women Church World is elítélte a zaklatásokat, és azt is megemlítette, hogy néhány esetben még abortuszra is kötelezték a papoktól teherbe esett apácákat.

(Fotó: illusztráció)