Aktuális

Terrorizmus: a „magányos farkasok” stratégiája az Iszlám Állam propagandagépezetének táplálását szolgálja

A Foreign Policy szerint az Iszlám Állam stratégiája végső soron arra irányul, hogy aláássa a nyugati társadalmak szabadság- és biztonságérzetét, egyszersmind táptalajt adva az iszlámellenes ideológiák terjedésének, ami aztán tovább táplálhatja az ISIS propagandagépezetét. A tekintélyes szaklap tavaly készített egy összeállítást a „magányos farkasok” stratégiájának előnyeiről - mármint az ISIS szempontjából.

 

A kiképzett terroristák MÉG „alszanak”…

1. Olcsó és aránylag egyszerűen kivitelezhető. A terrorszervezet részéről az ilyen jellegű, koordinálatlan támadások nem igényelnek különösebb tervezést, de még csak az elkövetőkkel való személyes kapcsolattartást sem.

2. A „magányos farkasok” akcióit éppen ezért rendkívül nehéz megakadályozni. Mivel a támadók nem állnak közvetlen kapcsolatban a terrorszervezettel, alacsony annak a kockázata is, hogy a támadók kompromittálják az ISIS nyugat-európai hálózatát.

3. Ezek az akciók kiválóan alkalmasak a célország destabilizálására és a közvélemény demoralizálására. Ezzel két legyet ütnek egy csapásra: félelmet és ellentéteket keltenek az európai lakosságban, miközben tehetetlennek és alkalmatlannak állíthatják be a támadásokat kivédeni képtelen kormányokat és hatóságokat.

4. A stratégia széles körű alkalmazása javítja az ISIS, mint potens, globális terrorszervezet hírnevét - mind a követőik, mind az ellenségeik körében.

Kiképzett, harcedzett iszlám terroristák bevetésére EGYELŐRE nem került sor Európában. Ők MÉG „alszanak”…