Aktuális

Embercsempészet miatt vették őrizetbe a korábban hősként ünnepelt, Németországig menekülő szír úszónőt

Őrizetbe vették a korábban hősként ünnepelt Sara Mardini szír úszónőt Görögországban egy embercsempészek elleni vizsgálat keretében - közölte Csaralambosz Petszikosz, a migránsokat segítő önkéntesként dolgozó Mardini védője.

A hősként ünnepelt szír testvérek

Sara és testvére, Juszra Mardini 2015-ben került a sajtó figyelmének központjába, amikor szíriai menekültként a Törökország és Görögország közötti tengeri út egy részét úszva tették meg, maguk után húzva egy tutajt tizennyolc, úszni nem tudó társukkal. A testvérek, miután átestek a szokásos procedúrákon, Németországban telepedtek le. De Sara később visszautazott Görögországba, ahol önkéntesként kezdett dolgozni az égei-tengeri Leszbosz szigetén, segédkezve az érkező inváziós had fogadásában.

Ez év augusztus 29-én került a görög hatóságok kezére egy embercsempész-hálózat felgöngyölítésére indított vizsgálat keretében Mardini, és legalább a jövő hétig őrizetben tartják - mondta Petszikosz. A hálózat állítólag Törökországból a görög Leszbosz szigetére csempészett embereket. Az ügyvéd szerint legalább három, nem kormányzati szervezet 30 tagját vették őrizetbe a vizsgálat során. Huszonnégyen közülük külföldiek - tette hozzá.

A rendőrség szerint a Leszboszon működő nem kormányzati szervezeteket februárban kezdték megfigyelni, miután elfogtak két aktivistát egy hamisított rendszámtáblával közlekedő görög katonai járműben. Hivatalos adatok szerint közel 20 000 betolakodó van Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein, a EU-török menekültügyi egyezmény, valamint a balkáni útvonal lezárása ellenére számos újabb illegális bevándorló érkezik Görögországba.