Aktuális

Szegedi labor: az első oltás után semennyi, a második oltás után is alacsonyabb védettséget nyújt a kínai vakcina

A szegedi Avidin Kft. laborjában több ezer mintát vizsgáltak már, így vannak arra vonatkozó adataik, hogy mire képes - pontosabban: mire nem - a kínai Sinopharm vakcinája. A labor vezetője szerint be kell vallani, hogy „mindannyian egy kísérlet részesei vagyunk”.

„Mindannyian egy kísérlet részesei vagyunk”

„A semlegesítő antitestek szintjét mérjük. A második oltás után a kínainál (Sinopharm) alacsony szintet tapasztalunk, olyan szintet találunk, mint amikor valaki több hónapja átesett a vírusfertőzésen” - mondta a Szeged Televíziónak Puskás László, a laboratórium vezetője, aki mindenképp javasol egy harmadik oltást azoknál, akik Sinopharm-vakcinát kaptak, akár a kínai oltóanyagból, akár másból.

A szegedi labor mérései nagyjából alátámasztják a Kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ igazgatójának, Gao Funak azon szavait, miszerint az mRNS-vakcinákhoz képest nem nyújtanak magas fokú védettséget az inaktivált vírusokon alapuló kínai vakcinák.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a Facebookon azt írta, „a kormány eloszlathatná a bizonytalanságot a kínai vakcinával kapcsolatban, ha ingyenes laboratóriumi ellenanyagmérést ajánlanának fel a második oltás után”. Egyre több szakértő van azon a véleményen, hogy a kínai vakcina esetében vélhetően szükség lesz harmadik oltásra is.

Puskás László a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában azt mondta: naponta 300-400 vizsgálatot végeznek a diagnosztikai laborban, de adatvédelmi okokból csak korlátozott számban tudtak adatokat használni az oltottak antitest-szintjéről szóló felmérésükhöz.

A labor vezetője szerint be kell vallani, hogy „mindannyian egy kísérlet részesei vagyunk”, az összes oltásra igaz, hogy nincs elég tapasztalat a védettség kialakulása, a mellékhatások és a hosszú távú nyomon követéssel kapcsolatosan. „Természetesen nincs más választásunk, hiszen ez az egy fegyver áll a rendelkezésünkre a Covid-fertőzés ellen, tehát muszáj az immunrendszerünket felvértezni a vírus ellen, és erre a legjobb módszer az oltás” - hangsúlyozta Puskás László, majd hozzátette: tanulmányokat kell folytatni, a külföldi kutatások eredményeit át kell venni, és szélesebb körben tájékoztatni.

A laborvezető azt is kiemelte: szó sincs arról, hogy a kínai vakcina semmit sem érne, az viszont igaz, hogy az mRNS-alapú, a vektoros és az elölt vírust tartalmazó vakcinák hatásossága nem egyforma.

A szegedi Avidin Kft. laborjában a semlegesítő antitestek mennyiségét mérik. Az adataikból az derült ki, hogy

- a legerősebb semlegesítőantitest-szintet a Moderna- és a Pfizer-BioNTech-vakcinákkal (mRNS-alapúak) oltottaknál mérték,

- ezeket követte az AstraZenecával és a Szputnyik V-vel (adenovírusos, azaz a vektor-vakcinák) oltottaknál mért szint,

- a legkisebb semlegesítőantitest-szintet a Sinopharmnál (kínai, elölt vírusos vakcina) mérték.