Aktuális

Az Iszlám Állam több ezer civilt használ élő pajzsként

Több százra nőtt a halott vagy sebesült civilek száma az észak-iraki Moszul óvárosának egy hete indult ostromában - közölte szombaton Lise Grande, az ENSZ iraki humanitárius ügyeinek koordinátora.

Mintegy 150 ezer lakos rekedhetett a harcok által érintett térségben

A világszervezetnek emellett értesülései vannak arról is, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet több ezer lakost használ élő pajzsként - mondta az ENSZ-koordinátor. Hozzátette: több száz ártatlant, köztük gyermekeket lőttek agyon. Értesülések szerint csak pénteken tizenkét ember halt meg, és százak sebesültek meg.

Az iraki kormányerők múlt szombaton kezdték meg Moszul óvárosának ostromát. Ebben a néhány kerületben húzták meg ugyanis magukat a városban megmaradt dzsihadisták. Grande szerint azonban még mindig mintegy 150 ezer lakos rekedhetett a harcok által érintett közel két négyzetkilométeres térségben.

A világszervezet emellett úgy tudja: az iraki hadsereg menekülési útvonalakat nyitott meg a lakosok számára. Szombaton százak hagyhatták el ilyen módon az óvárost. A katonák ivóvízzel és élelemmel látják el a menekülteket.