Bűnügy

A „cserdi csoda”: hűtlen kezelés miatt nyomoz a rendőrség, százmilliók tűntek el - a polgármester két nappal a büntetőeljárás elrendelése előtt lett öngyilkos

Cserdibe az elmúlt években több százmillió forintnyi fejlesztési pénz érkezett, majd tűnt is el ebből - nem kevés. A rendőrség nyár közepe óta nyomoz hűtlen kezelés bűntette miatt. A település polgármestere, Bogdán László két nappal azelőtt vetett véget önkezével az életének, hogy az ügyben elrendelték a büntetőeljárás megindítását.

 

350-400 millió forint elszámolásával kapcsolatban merült fel bűncselekmény gyanúja

A rendőrség több ügyet (pályázatot, illetve ezekkel kapcsolatos elszámolásokat) is vizsgál.

Ilyen az a 250 millió forintos támogatás, amelyet Cserdi kapott a TOP forrásból „helyi termék raktár, hűtőház, csomagoló és logisztikai bázis létesítése” céljából. Vizsgálják azt a projektet is, amely során 189 418 200 forint érkezett a „Cserdi C ringató szektor” elnevezésű tervre, szintén TOP-os forrásból, azért, hogy „a településen élő közel húsz bölcsődés korú gyermek számára bölcsődei szolgáltatás kerüljön kialakításra”. De 265 580 334 forint támogatási összeg jutott Cserdire egy megállapodás alapján a „Kerékpáron az Ormánságtól a Mecsekig!” - kerékpáros turizmusfejlesztés Baranya megyében című pályázat keretében, amit szintén nagyító alá vettek a gazdaságvédelmis nyomozók. Összességében 350-400 millió forint elszámolásával kapcsolatban merült fel bűncselekmény gyanúja a különféle projektek során, ennyi pénz körül sokasodnak a kérdőjelek.

Bogdán László 2020. július 14-én öngyilkos lett. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság két nappal később, 2020. július 16-án rendelt el nyomozást hűtlen kezelés elkövetése miatt.

A polgármester öngyilkosságának okát sokan kezdték el találgatni, különösen azok után, hogy a rendőrség lefoglalt minden iratot az elmúlt évekből az önkormányzatnál és a közös hivatalnál is (Bicsérdi Közös Önkormányzati Hivatal Bodai Kirendeltsége).

Bogdán Lászlót 2014-ben - jogerősen - sikkasztásért és társtettesként elkövetett sikkasztásért két év börtönbüntetésre, amit négy év próbaidőre felfüggesztettek, valamint 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélték. A vádirat szerint a férfi „2010 februárjától több mint három hónapon keresztül, egy másik vádlottal együtt, az ellenőrzési szabályokat ismerve és annak hiányosságait kihasználva, nagy tételben különböző mobiltelefonokat, alkatrészeket és tartozékokat vitetett ki a gyár területéről, és tulajdonított el”.