Bűnügy

Tinik „csínytevése”: torokelvágással fenyegetett a késes rabló a fővárosban

Két kiskorú kirablása miatt emelt vádat az ügyészség négy fiatalkorúval és egy ötödik, felnőttkorú társukkal szemben - közölte hétfőn dr. Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

Milyenek lehetnek az elkövetők szülei?

A vádirat szerint az öt vádlott - három 15 éves, egy 13 éves és egy 23 éves társuk - 2015. júniusban egyik éjjel az Erzsébet téren találkozott az egyikük ismerősével, az egyik kiskorú sértettel, valamint annak szintén kiskorú barátjával, majd közösen indultak volna tovább szórakozni.

Útközben, a VII. kerületi Holló utcában, egy ház alagsori garázsbejáratánál a vádlottak körbevették és megtámadták a velük tartó két kiskorút. A 15 éves elsőrendű vádlott elővett egy kihajtható zsebkést, az egyik kiskorú fiú nyakához tette, és megfenyegette, hogy adja át az értékeit, különben megkéseli. A fiú nem engedelmeskedett, hanem eltolta a vádlott kezét a nyakától, amelynek során a keze könnyebben meg is sérült. A vádlott azonban visszatette a kést a nyakához, és újra megfenyegette, amire a fiú már hagyta, hogy a támadó kivegye a mobiltelefonját a zsebéből, valamint levegye a kezéről az óráját.

A fiatalkorú vádlott ezután a kést továbbra is a kezében tartva, a másik kiskorú sértetthez fordult, aki az előbbiek láttán, félelmében nem ellenkezett, inkább átadta ezüst karkötőjét a támadónak.

Az elsőként kirabolt kiskorú azonban ezután is határozottan lépett fel, közölte a rablókkal, hogy a rendőrséghez fordulnak, aminek hallatán már a vádlott egyik társa is azt javasolta, hogy inkább adják vissza nekik a holmit.

Az elsőrendű vádlott így visszaadta a mobilt és az órát az értékeit visszakövetelő sértettnek, a másik fiútól elvett ezüstékszert azonban megtartotta, és nem sokkal később eladta.

A kirabolt fiúk a rablás után a rendőrséghez fordultak. A négy fiatalkorú vádlottat egy budapesti szórakozóhelyen, ötödik, felnőttkorú társukat pedig budapesti otthonában fogták el.

Az ügyészség felfegyverkezve elkövetett rablás miatt emelt vádat az ügyben. A felnőttkorú vádlott esetében ez öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A fiatalkorú elkövetők esetében a kiszabható szabadságvesztés legfeljebb öt év - az elkövetéskor 13 éves vádlottnál pedig javítóintézeti nevelés.

(Fotó: illusztráció)