Bűnügy

A vádlottak padján Botka László jobbkeze

Szerdán kezdődik a Gyulai Járásbíróságon a szegedi parkolóbérletek ügyével kapcsolatos tárgyalás. A hűtlen kezelés miatt indult eljárásban mások mellett Solymos László (MSZP) alpolgármester, Mózes Ervin címzetes főjegyző és Botka László kabinetfőnöke - Kalmár Gábor - ül a vádlottak padján.

A vádirat negyvenmillió forint kárt tartalmaz

Az ügyben azért indult nyomozás, mert 2008 és 2012 között körülbelül háromszáz ingyenes, egész évre szóló parkolóbérletet osztottak ki Szegeden - jogszabályi háttér és felhatalmazás nélkül.

A vádirat szerint az önkormányzat részéről évente vezetői értekezleteken döntöttek arról, hogy kik azok az önkormányzattal, illetőleg a polgármesteri hivatallal kapcsolatban álló személyek, akik ingyenes bérletet kaphatnak. A kedvezményezettek között önkormányzati, országgyűlési és európai parlamenti képviselők mellett a polgármesteri hivatal munkatársai, a rendőrség vezetői is ott voltak, de több olyan személy is, akik még érintőlegesen sem hozhatók kapcsolatba a szegedi városházával.

Ilyen volt például egy makói képviselő, aki az érintett időszakban az MSZP megyei elnökhelyettese volt, a megyei elnök akkor Botka László szegedi polgármester volt. Kapott bérletet olyan önkormányzati képviselő is, akinek sem jogosítványa, sem autója nem volt.

A nyomozás kezdetén még százmillió forintos nagyságrendű vagyoni hátrány okozásáról volt szó, ám a vádirat végül negyvenmillió forint kárt tartalmaz.