Bűnügy

Börtönbe vonult a rendőrségi szakszervezet főtitkára

Börtönbe vonult csütörtökön Szima Judit. A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkárát tavaly novemberben ítélte jogerősen öt év letöltendő szabadságvesztésre a Zalaegerszegi Törvényszék egyebek mellett folytatólagosan, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalás és sikkasztás miatt.

22 milliós sikkasztásért csak nagyon ritkán küldenek börtönbe embereket

A Tettrekész vezetője korábban lapunknak adott interjújában ártatlannak vallotta magát, és a szakszervezet belső életébe való durva állami beavatkozásnak nevezte az egész eljárást.

Csütörtök reggelre élőláncot szerveztek a veszprémi börtön elé, hogy így tiltakozzanak Szima Judit - igazságtalannak, méltatlannak és törvénytelennek nevezett - büntetése ellen. Úgy tudni, a főtitkár már a reggel bevonult.

A Zalaegerszegi Törvényszék tavaly novemberi döntésével súlyosbította az első fokon eljáró Szekszárdi Járásbíróság 2015. júniusi ítéletét. Akkor a TMRSZ főtitkára három év börtönbüntetést kapott. A vád szerint a főtitkár 2010 augusztusa és 2011 januárja között fiktív útiköltség-elszámolásokkal több millió forintot tulajdonított el a szakszervezet pénzéből, továbbá lakásában, amely a szakszervezet székhelye is volt, 19 millió forintos beruházást végeztetett el a szakszervezet költségére. Két társának pedig, szintén fiktív útiköltség-elszámolásokkal, másfél millió forintot utalt át.

A bíróság megállapítása szerint a sikkasztás értéke 22 millió forint volt. Szima Judit 2011 novemberétől több mint hét hónapot töltött előzetes letartóztatásban.