Média

FankaDeli : „Te mersz cuki, bájos Bedő Zsuzsi lenni”

Tegnap délután, a Fókusz Könyváruházban tartották a Plastic Love című romantikus, sci-fi könyvbemutatóját. Az első könyves író, Bedő Zsuzsanna már sokszor megfordult ilyen eseményeken, hiszen korábban lektorként, sőt felolvasóként is szerepelt már hasonló rendezvényeken.  

Beszélgetőpartnere Kőházy Ferenc, művésznevén FankaDeli rapper, műsorvezető, aki korábbi barátságuk apropóján is beszélgetett az írónővel.

Szó esett a könyv megszületéséről, és arról is, hogy mi inspirálta az írót a könyve megírásához. „Nyilván az én életemről is szól a könyv, csak egy jövőbeli köntösben. Emellett persze egy író a saját életében ért impulzusokat is felhasználja az íráskor.” - mondta az írónő. A rapper többször érintette a beszélgetésben a sci-fi világát, hogy vajon mennyire csak a jövőről szólhat ez a könyv és mennyire lehet ez mai. Hiszen a humanoidok már itt vannak a küszöbünkön, ezért irodalmi bájnak nevezi, ahogy az író megelőlegezte ezt az emberiségnek, és csak egy távolabbi jövőbe képzelte bele.  Illetve megemlítette, hogy a mai nők egyre keményebbek, maszkulinabbak, 100 évvel ezelőtt még nőies, romantikus regényeket fogyasztottak, ma pedig tele van minden vérrel és trancsírozással. Igenis szükség van ilyen művekre, és jó lenne, ha a fiatalok a vámpírok és a szadista filmek, sorozatok és könyvek helyett, inkább olvasnának az emberi értékekről, a szépségről, a jóhiszeműségről, a szeretetről, az optimizmusról, amiről ma már sehol sem olvasni.

„Jött Bedő Zsuzsi, aki megcsinálta a habos babos világot. Te egy Terminátor gyilkos vagy” - mondta a rapper.

Erős kezdés és merész vállalkozás egy ilyen könyvet írni, egy olyan világban, ahol nem igazán olvasni olyan nőről, aki sebezhető, gyengéd, gondoskodó és ennyire romantikus. Szerinte szürreális, hogy 100 év múlva ilyen legyen egy nő, főleg azok alapján, amilyen irányba most halad a világ.

„Én hiszek a jó emberekben és végletekig szentimentális vagyok” - mondta az írónő. „Tudom, hogy ez egy utópia, de van egy hitem, egy misszióm, hogy megmaradhatnak a világban az emberi értékek sok év múlva is. Ha vannak olyanok, mint ezek szerint én is, akik fenntartjuk ezt, akkor van rá remény.”

Három férfi karakter jelenik meg a könyvben, amellyel kapcsolatban - a rapper szerint - az író saját életében megjelent szimbólumok, jelenségek, sőt még vágyak is kiolvashatók. De említették a mai infantilis társadalmat, ahol 30-as, 40-es emberek élnek úgy, mint az óvodások, mivel nem képesek megoldani az életük buktatóit és helyette inkább homokba dugják a fejüket.

A Plastic Love egy „korkép” is lehet, amely bár 2145-ben játszódik, mégis valós képet ad a mai világunkról, a benne élő emberekről és azokról a kérdésekről, melyek mindennapjaink részét képezik.

A könyv megvásárolható webáruházakban, valamint a Libri és Líra Könyvesboltokban.