Média

Vajna halála után négy nappal máris átszervezték a TV2 irányítását - a producer csupán „portfólió-kezelő” volt

Andy Vajna kormánybiztos és TV2-tulajdonos halála után négy nappal, január 24-én a TV2 Média Csoport Zrt. rendkívüli közgyűlést tartott az Andrássy út 59. szám alatti épületben  - ez érdekes módon nem a televízió székháza, hanem Mészáros Lőrinchez köthető cégek székhelye -, ahol az Echo TV igazgatója, Vaszily Miklós került a tévé élére.

Tulajdonosnak látszott...

A TV2 igazgatósága is megújult, tag lett a Mészáros Lőrinc-féle cégek tőzsdei jogi képviseletét ellátó Kertész Tamás József, illetve Czira Szabolcs Sándor, a Duna Aszfalt Kft. ügyvédje. A tanácsban ott van még az OTP-s Barna Zsolt is, aki ugyancsak kötődik Mészároshoz. Mellettük maradt még a testületben - egyelőre - néhány Vajnához hű tag is: a csatorna vezetője, Dirk Gerkens, Rákosi Tamás, Horváth Balázs (a „Rogán Antal-Habony Árpád-féle kommunikációs élcsapathoz kötődő ügyvéd"). Új szereplő az amerikai állampolgárságú Samuel R. Falconello, akit Andy Vajna állandó cégtársaként azonosítanak.

Jól látható, hogy nem egyszerű öröklési kérdésről van szó, mivel Vajna nem a saját pénzéből vásárolta meg a csatornát. Részben az alapvetően a magyar külkereskedelem támogatását szolgáló Eximbanktól kapott hitelből, részben egy másik pénzintézettől kapott pénzből vásárolt be 2015-ben, majd két évvel később kiváltotta az eximbankos kölcsönt, amihez az MKB-tól kapott hitelt. Ennek pedig 49 százalékban Mészáros Lőrinc a tulajdonosa, 32 százalékban meg az a Szíjj László, akivel Orbán Viktor szokott focimeccsre repülni.

Az MKB tehát már Vajna életében is akkor vehette volna át a TV2-t, amikor akarja.

Az özvegynek, Vajna Tímeának ebben a játszmában sem osztottak lapot.