Politika

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Orbán Viktor egyik legmegbízhatóbb támasza: „Annyi ember ment tönkre az elmúlt napokban, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni”

Kedden, este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki részt vett a kormány válságkezelő csomagjának létrehozásában is. 

Boldog magyar urak...

Parragh elmondta, hogy arra számít, szükség lehet további csomagokra is majd, mivel ma még a károkat sem látni tisztán.

Rónai Egon műsorvezető azon kérdésére, hogy mi lesz azokkal, akik most kényszerszabadságon vannak, mert semmilyen munkájuk nem maradt, Parragh így válaszolt: 

„Most erre mit mondjak? Annyi ember ment tönkre az elmúlt napokban, és most is megy tönkre, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni.”

Arra a felvetésre, hogy mi lesz a munkanélküliekkel, Parragh elmondta, hogy 15 ezer cég visszajelzései alapján látják, hogy erős kereslet is megjelent azért a munkaerőpiacon, például a mezőgazdaságban vagy az élelmiszeriparban. Valaki szakács volt, most péket keresnek, elmehetne péknek, mondta erről Parragh, míg arra a közbevetésre, hogy az azért egy másik szakma, az iparkamara elnöke elmondta, át kell magát képeznie. 

Parragh ezután arról kezdett el beszélni, hogy az állam költségvetése mi vagyunk, az állam attól működik, hogy mi befizetjük az adót, és aztán eldönthetjük, hogy mire költjük, helyes vagy rossz irányba, de pénzt nyomtatni csak úgy nem lehet, mert idővel attól elszáll az infláció és államadósság. 

„Mii alapján dönti el a kormány, hogy az adott mozgástérben mit támogat és mit nem?” - kérdezte a műsorvezető.  Parragh erre azt mondta, hogy ezt nem tőle kell kérdezni, ez nyilván egy politikai értékrend kérdése. 

Az interjú végén a kamara elnöke még röviden kitért arra is, hogy ő sem a diplomák nyelvvizsga nélküli kiadásával, sem a 13. havi nyugdíj visszavezetésével nem ért egyet, és hogy arra számít, hogy a közmunkát meg fogja erősíteni a kormányzat, mivel sokan, akik elveszítik az állásukat, valószínűleg oda fognak menni.

Havi 3 millió forint aprópénz a Parragh-család háztartásában…

„Nem mondok számot, mert irritáló lenne - válaszolta a jövedelmét firtató kérdésre Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki szerint amit a felesége az MNB monetáris tanácsának tagjaként keres (havi 3 millió forint), az aprópénz a háztartásban." (Parragh László, HVG, 2018. május 6.)