Politika

„Bürokráciacsökkentés”: megduplázódott 2010 óta az államtitkárok és helyetteseik száma

Hiába hirdetett több bürokráciacsökkentő-programot is az elmúlt években az Orbán-kormány, megállíthatatlanul nő az állami vezetők száma. Amíg 2010-ben 42 államtitkár és 54 helyettes államtitkár, most 78 államtitkár és 122 helyettes államtitkár dolgozik a kormányzatban. Avagy: bort isznak és vizet prédikálnak. Ahogy szinte mindig.

Már szinte egymásba érnek...

A legtöbb kinevezés a Miniszterelnökségen történt, miniszteri biztosokkal együtt 41 „fontos” ember dolgozik a minisztériumnak. Szoros versenyben, mindössze eggyel kevesebb fontos emberrel maradt le az innovációs minisztérium. Igaz, Palkovics László tartja a helyettes államtitkárok jelenlegi országos rekordját: 21 kinevezettel. Ezzel kapcsolatban a Miniszterelnökség képes volt azt állítani, hogy

„a kormány célja továbbra is a kisebb bürokrácia, kevesebb, de anyagilag jobban megbecsült kormánytisztviselőkkel, csak annyian dolgozzanak az államnak amennyi feltétlenül szükséges.” (És nem szakadt rájuk a mennyezet…)

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint viszont semmi sem indokolja a vezetők számának növekedését, ugyanis a létszámemelkedéshez nem társult semmilyen feladatnövekedés.