Politika

Jakab Péter vezeti az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek versenyét

Jelenleg egyértelműen Jakab Péter a legnépszerűbb az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közül az ellenzéki választók körében (21 százalék), őt Karácsony Gergely követi (14 százalék) - derül ki a Nézőpont Intézet a Magyar Nemzetnek készített, országosan reprezentatív közvélemény-kutatásából.

 

Az ellenzéki választók 21 százaléka szavazna Jakab Péterre

A teljes felnőtt népesség körében Orbán Viktor utcahosszal vezet a miniszterelnök-jelöltek között. A megkérdezettek 44 százaléka mondta azt, hogy továbbra is ő legyen a kormányfő, és csak 30 százalékuk nevezett meg más személyt.

Az ellenzéki politikusok közül Jakab Péter szerezte a legtöbb szimpatizánst (10 százalék) a teljes népesség körében, mögötte Karácsony Gergely, Budapest jelenlegi főpolgármestere 7 százalékkal áll.

Az előválasztáson azonban nem a teljes népesség, hanem az Orbán Viktor munkájával elégedetlenek véleménye dönti majd el, ki lesz a hivatalban lévő miniszterelnök kihívója.

A kormánykritikus szavazók körében is a Jobbik-elnök vezet: az ellenzéki választók 21 százaléka szavazna Jakab Péterre és csak 14 százaléka Karácsony Gergelyre.

A többi, eddig felmerült jelölt nem tűnik esélyesnek. Márki-Zay Péter csak 8, Dobrev Klára 7, a szélsőséges kommunikációval operáló Fekete-Győr András pedig mindössze 4 százalékot szerezne az Orbán-kormánnyal elégedetlen szavazók között. Úgy tűnik, Márki-Zay ezzel kiesett a versenyből, de Dobrev esélyei is minimálisak - igaz, ő még nem is jelentette be hivatalosan az indulását.