Politika

Orbán Viktor: A turisztikai szezon idén kampó

Gazdasági válságkezelést hirdetett meg Orbán Viktor a koronavírus miatt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján. Azt mondta, világjárvány lesz, „mindenki készüljön fel, hogy ki kell lépni a komfortzónájából”.

A gazdaságélénkítéshez mindenki hozzájárulására szükség lesz

A miniszterelnök elmondása szerint hétfőn találkozott „a tudósokkal”, Palkovics László innovációs miniszterrel, az akadémiai elnökkel, az orvosi egyetem rektorával és másokkal, akikkel „arra a tényre kellett ráébredni, hogy vakcina nem lesz”, de ha már holnap reggel felfedeznék az ellenszert, akkor is legalább egy évbe telne, mire Magyarországon használni lehetne. 

„Tehát a vakcina hiányából fakadó pszichológiai bizonytalanság nem fog elmúlni. Igaz, hogy influenzában többen halnak meg, mint valószínűsíthetően ebben meg fognak halni, de az influenzára van vakcina”. Márpedig Orbán szerint elsősorban a „nem tudom megvédeni magam”-típusú bizonytalanságérzet fogja meghatározni a gazdaságot a következő időszakban. 

A kínai koronavírus-adatok alapján azt mondta, arra kell számítani, hogy a fertőzés májusban-júniusban fog tetőzni Magyarországon, vagyis „a turisztikai szezon idén kampó”. Orbán ezért arra kérte a gazdasági szereplőket, hogy mindenki a maga ágazatában (turizmus, infrastruktúra, energetika, stb.) számolja ki, milyen veszteségeket szenvednek el a koronavírus miatt. Szerinte április vége felé lesznek abban a helyzetben, hogy ezt meg tudják tenni. A számítások alapján pedig célzott ágazati programokat fognak indítani az idei és a jövő évi költségvetés újratervezésével együtt. 

Azt mondta, a gazdaságélénkítéshez mindenki hozzájárulására szükség lesz, ebből nem maradhatnak ki az önkormányzatok és az ágazatok sem.„Meg kell oldani, hogy ne a 2008-2009-eshez hasonló visszaesés legyen, mert az EU átlagánál továbbra is legalább két százalékkal gyorsabban akarunk növekedni. Ehhez pedig célzott, ágazatokra lebontott válságkezelésre lesz szükség.”