Politika

Karácsony a hajrában beérte Tarlóst

Tíz nappal az október 13-i önkormányzati választások előtt zárult az Iránytű Intézet legfrissebb felmérésének adatfelvétele, mely alapján a kampány hajrájára Karácsony Gergely, az egyesült ellenzék főpolgármester-jelöltje behozta Tarlós István jelenlegi főpolgármestert, a kormánypártok jelöltjét.

Karácsonyt a választók jelentős része tisztességesnek tartja

A birtokunkba került, 2019. szeptember 30-október 3. között, 800 budapesti választópolgár telefonos megkérdezésével készült, +/-3%-os hibahatárú felmérés alapján a teljes budapesti választónépesség körében Tarlós István támogatottsága 32 százalék, Karácsony Gergelyé 31 százalék. A felmérés szerint Puzsér Róbertre 4 százaléknyian szavaznának, Berki Krisztián támogatottsága mérhetetlen. Az adatok szerint mindössze 7 százaléknyi szavazó mondja, hogy biztosan nem szavazna. További 1 százalék érvénytelenül szavazna, 25 százaléknyian nem tudják, vagy nem válaszoltak a kérdezőbiztosnak. Így a bizonytalanok aránya 33 százalék.

Az Iránytű mérése szerint a részvételüket biztosra ígérők körében Tarlóst és Karácsonyt egyaránt 38 százaléknyian támogatják. Azok körében, akik csak valószínűleg szavaznának, vagy valószínűleg nem szavaznának, Tarlósnak kicsivel nagyobb a támogatottsága, így elvben neki vannak mozgósítható tartalékai. Kérdés, hogy mennyi lehetőség van mozgósításra úgy, hogy a választók háromnegyede már most "nagyon mocskosnak" érzi a kampányt. És bár a bizonytalanok kétharmada ezért mindkét oldalt okolja, a Fideszt a 20, míg az ellenzéket csupán egy százalékuk tartja egyedüli felelősnek a kampány eldurvulásáért.

Az Iránytű a fővárosi kampány eddigi legnagyobb botrányára, Karácsony Gergely kiszivárgott hangfelvételére is rákérdezett. Jellemző, hogy a hangfelvételről főleg az elkötelezett választók hallottak, az ellenzék és a kormány támogatóinak is 69 százaléka hallott róla. A meggyőzendő bizonytalanoknak viszont csupán a 42 százaléka.

A felvétel különösebben nem befolyásolta a választókat. Azoknak a bizonytalanoknak, akik egyáltalán hallottak a felvételről, a 82 százaléka azt mondta, hogy érdemben nem változott a véleménye Karácsony Gergelyről. Ellenszenvesebb csupán 2 százalékuknak lett, 5 százalékuknak pedig inkább rokonszenves lett tőle.

Összességében a felvételről halló választók 23 százaléka szerint semmi új nem derült ki abból. 31 százalékuk szerint a felvételből inkább az derült ki, hogy Karácsony tisztességes - a bizonytalanok 30 százaléka gondolja ezt - míg azt, hogy Karácsony eleve hiteltelen volt, a választók 30 százaléka gondolja - javarészt kormánypártiak, a bizonytalanok 13, az ellenzéki szavazók 10 százaléka vallja csak ezt.