Politika

A budapestiek közel fele elégedett Karácsony Gergely főpolgármesterként eltöltött első évével

Az emberek 49 százaléka, vagyis minden második megkérdezett összességében inkább elégedett Karácsony Gergely főpolgármesterként végzett munkájával. Tízből négyen azonban nem elégedettek azzal, ahogy Karácsony egy éve Budapestet vezeti - derül ki a Publicus Intézet közvélemény-kutatásából. Nagyjából hasonló eredményre jutott a Nézőpont Intézet is.

„Hiszem, hogy a helyes úton járunk”

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából 2019. decembertől havonta folyamatosan reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta az emberek véleményét Karácsony Gergely főpolgármesteri tevékenységéről. Minden alkalommal 1000 embert kérdeztek meg, legutoljára szeptember 28. és október 1. között végeztek felmérést.

A megkérdezettek fele vagy biztosan, vagy valószínűleg, vagy pedig egy széleskörű ellenzéki összefogás esetén tudná elképzelni, hogy egy mostani, hipotetikus főpolgármester-választáson Karácsony Gergelyre szavazzon. Ezzel együtt azok is többen vannak most, akik vagy bizonyosan (33 százalék), vagy pedig valószínűleg (7 százalék) nem szavaznának Karácsonyra, ha most újra önkormányzati választásra kerülne sor.

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a fővárosiak 48 százaléka kedveli és 42 százaléka nem kedveli Karácsony Gergelyt. Az arányszámok megegyeznek a tavalyi főpolgármester-választás végeredményének arányszámaival.

Az Intézet a 9 évig hivatalban lévő Tarlós István és az egy éve a főpolgármesteri székben ülő Karácsony Gergely megítélését is összevetette. Felmérésükben azt mutatták ki, hogy Tarlós főpolgármester vezetői tevékenységével jóval többen elégedettek, mint Karácsony Gergelyével.

A 800 ember megkérdezésével készült közvélemény-kutatás szerint arra a kérdésre, hogy „ki vezette eddig jobban Budapestet”, Tarlóst a fővárosiak 46 százaléka, a regnáló főpolgármestert 26 százaléka választotta.

Karácsony Gergely személyesen is értékelte első évét egy Facebook-poszt keretében:

„Ma egy éve bízott meg a budapestiek többsége ennek a csodálatos városnak az irányításával. Tavaly október 13-án szavaztak bizalmat a fővárosi választók egy politikailag sokszínű, progresszív közösségnek és bíztak meg minket egy a párbeszédre, a közös gondolkodásra, a fenntarthatóságra épülő városkormányzás megkezdésével. Mozgalmas, emberpróbáló, de sok szempontból eredményes egy év áll mögöttünk és még nagyon sok kihívás előttünk. Bár nem vagyunk tökéletesek, hiszem, hogy a helyes úton járunk. Köszönöm, Budapest!”