Politika

Karácsony Gergely: „Hova hátráljunk meg? Ott vagyunk a szakadék szélén”

Nagyinterjút adott az RTL Klubnak Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. A beszélgetés első felében a kormány döntéséről volt szó, amelynek értelmében jövőre megfelezik a kisebb és közepes vállalatok iparűzési adóját. 

Karácsony ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ezt a döntést továbbra sem tudják elfogadni. Hogy pontosan mekkora bevételkiesést jelentene ez a fővárosnak, azt még nem is látni világosan, hiszen a döntéssel kapcsolatos jogszabályok még nem születtek meg, egyelőre a miniszterelnöki bejelentésre lehetne csak támaszkodni. Kérdés például, hogy honnan számít közepesnek egy vállalat, hiszen ez jelentősen befolyásolhatja, hogy mekkora összegről van szó. 

A főpolgármester beszélt arról is, hogy mivel az iparűzési adó a vállalatok adóterheinek csak nagyon kis részét, 1 százalékát teszi ki, ráadásul csak a nyereség után kell fizetni, így nem lehet arról beszélni, hogy ez az intézkedés segítene a bajba jutott vállalatoknak, ez egyszerűen nem igaz. Ugyanakkor az önkormányzatoknak nagyon komoly érvágás. Mint fogalmazott, úgy számolnak, hogy 15-20 milliárd forintnyi kiesést jelenthet a döntés a Fővárosi Önkormányzatnak, és nagyjából ugyanennyit a budapesti kerületeknek is. 

Karácsony kitért arra is, hogy ez a döntés csak egy újabb volt a sorban, amely során a kormány az önkormányzatok forrásait csorbította: négyszeresére emelték például a vízközműadót, illetve a szolidaritási hozzájárulást is nagyon megemelték, évi 35 milliárd forintra. 

Arra a kormányzati válaszra, hogy a kisebb önkormányzatokat kompenzálják majd, a nagyokkal pedig egyesével tekintik át ennek lehetőségét, Karácsony elmondta, hogy ezt biztosan nem tudják elfogadni:  január 15-én fognak ülésezni a legnagyobb önkormányzati szövetségek, és Karácsony akkor Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökének társaságában azt fogja követelni, hogy ne legyenek különalkuk, a kormány az összes önkormányzatot ugyanúgy kompenzálja. 

Ha ezt a kormány nem fogadja el, akkor Karácsony szerint nem világos, hogy az önkormányzatok hogyan tudják majd biztosítani a közszolgáltatások fenntartását. De épp azért is beszélt most arról, hogy nem hajlandó elfogadni a jelenlegi terveket. „Hova hátráljunk meg? Ott vagyunk a szakadék szélén” - mondta Karácsony, miután ismét összefoglalta, mi mindent vontak már el a fővárosi önkormányzattól.

Arra a kérdésre, hogy ha nem megy át Karácsonyék javaslata, akkor meddig tudna a jelenlegi színvonalon a közszolgáltatás, Karácsony elmondta, hogy nem akar erre válaszolni, mert komolyan gondolja, hogy ez a jelenlegi javaslat nem maradhat fenn. De ha akarna, se tudna, mivel nem világosak még mindig az összegek, Orbán bejelentését nem kísérték konkrétumok. De, mint fogalmazott, már egyetlen forint elvétele a vörös vonal átlépését jelenti. 

Kérdésre válaszolva Karácsony elmondta, hogy Orbán döntése arról szól, hogy választások előtt van az ország. És hiába küzdünk válsággal, hiába állt bele a magyar gazdaság a földbe, a kormány mégis további forrásokat vesz el az önkormányzatoktól. Hogy ennek mennyire politikai célja van csak, arra példaként hozta, hogy míg egyik nap a kormány 73 milliárd forintot szánt a vári kormányzati negyed építésére, másnap egy ennél kisebb, de az önkormányzatok számára rendkívül fontos összeg elvonásáról döntöttek. 

Karácsony arra számít, hogy a kormány majd propagandával akarja beállítani a városvezetőket alkalmatlanoknak, de szerinte annyira átlátszó, annyira bosszúszagú, ami most történik, hogy a magyar választók ezt nem fogják bevenni.