Politika

Csalás: robottal töltötték ki a nemzeti konzultációt

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő osztott meg közösségi oldalán egy olyan videót, amelyen az látszik, hogyan hekkeli meg és tölti ki sorra hamis adatokkal egy robot a kormány legújabb nemzeti konzultációs kérdőívét.

 

A videót egy Nerbot névre hallgató felhasználó töltötte fel a YouTube-csatornájára. ahol összesen 25 órányi ilyen anyag szerepel. A program néhány másodperc alatt generál a kitöltéshez szükséges nevet, életkori adatot és e-mail címet, így a 25 óra alatt összesen mintegy 10 ezer alkalommal adhatta le a kérdőívet minden gond nélkül.

Mondhatnak bármit, ezek után az egész tényleg hiteltelen és csak az agymosásról szól” - kommentálta Facebook-oldalán a felvételt Hadházy.

„Döbbbenetes videókat osztott meg valaki szép csendben. Így (is) csalhatott a kormány a "Nemzeti Konzultáció" eredményével. A Nerbot nevű felhasználó 15 videóban összesen 25 órányi felvételen dokumentálta, ahogyan egy robot program hamis nevekkel és véletlenszerű válaszokkal töltögeti ki az online kérdőíveket. Kb. 10 másodpercenként érkezett egy új „konzultáló” álszavazat, így kb. 10000 hamis „választ” kapott a kormány.
Ennél valószínű jóval nagyobb a baj.”
- írta bejegyzésében a politikus.

Dömötör Csaba államtitkár korábban azt nyilatkozta, hogy a koronavírus-járvány kezeléséről és az ezzel összefüggő gazdasági intézkedésekről szóló nemzeti konzultációt összesen 1 millió 793 ezren töltötték ki augusztus 31-ig.

Vajon hány válasz készülhetett informatikai csalással?