Politika

Két nappal Orbán látogatása előtt félreállították Pécs polgármesterét

Szokatlan dolog történt Pécsen: egy stratégiai irányító testületet ültettek Páva Zsolt fideszes polgármester fölé, hogy a város kellőképpen helyt tudjon állni a település előtt álló feladatok ellátásában, a pénzügyi kihívásoknak jobban meg tudjon felelni, és a helyi gazdaság megerősödése is új lendületet vehessen.

Lényegében „megpuccsolták” a párton belül

Szerdai ülésén döntött a Fidesz-KDNP frakciószövetség pécsi városi képviselőcsoportja arról, hogy a város irányítását immáron egy új, stratégiai kérdésekben a döntéseket előkészítő, de sok esetben döntéshozó elnökség segíti a jövőben. A testületnek a polgármesteren és az alpolgármestereken kívül tagja lesz Csizi Péter és dr. Hoppál Péter parlamenti képviselő is.

A közelgő választások, Pécs pénzügyi tennivalói, és az uniós fejlesztési források lehívásának finise kikényszerítette egy, a város működését dinamizálni képes testület létrehozását - mondta Csizi Péter.

A fideszes országgyűlési képviselő megígérte, hogy az eddigi jogköreit mindenki megtarthatja, ugyanakkor mégis példátlan gyakorlat az, hogy egy polgármester kezéből így vegyék ki az irányítást egy pártban.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken látogat a városba, egyértelmű, hogy egy ilyen súlyú döntést nem véletlenül két nappal a kormányfő tervezett látogatása előtt hoztak meg. A hírek szerint már régóta benne volt a levegőben egy ilyen lépés, de Páva Zsoltot a választások előtt leváltani nem lett volna jó döntés, így viszont lényegében „megpuccsolták” a párton belül.