Politika

Orbán Rogánnal kísértette ki a pécsi polgármestert a látszategyeztetésről

Részletesen elmesélte a Jelen című hetilapnak Péterffy Attila, Pécs polgármestere, hogyan zajlott a Várban az a decemberi találkozó, ahol Orbán Viktor bejelentette az önkormányzatokat érintő újabb elvonásokat. 

A fideszes polgármesterek maradhattak...

Péterffy a fideszesek között egyetlen ellenzéki polgármesterként volt ott a Karmelitában, december 19-én. Ő ugyanis a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke. 

A találkozóról a szervezet másik elnöke, a régi, rendszerváltás előtti motoros, Szita Károly szólt neki előző este 6 órakor. Egyeztetést ígértek, de arról elkészítő anyagot nem kaptak. Péterffy szerint ennek ellenére Szita tudhatta, mit fog bejelenteni nekik Orbán, mert ők ketten némi késéssel, jó hangulatban, mosolyogva beszélgetve érkeztek meg a találkozóra. Ahol aztán Orbán közölte velük a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának a megfelezését.  

Péterffy szerint maga a találkozó egyeztetés helyett deklaráció volt. Ő maga nem értett egyet az adó megfelezésével, mert szerinte az a vállalkozói kör, amit a kormány megsegíteni akart, nem igényelte ezt, hiszen számukra nem nagy összegről van szó. Az önkormányzatoknak viszont újabb, hatalmas érvágás. Orbánt megkérdezte, hogy az önkormányzatok kieső bevételeit kompenzálja-e az állam, a miniszterelnök azt mondta, hogy automatikusan nem, csak egyedi elbírálás alapján. 

A pécsi polgármester arról is érdeklődött a miniszterelnöknél, hogy legalább a szolidaritási adót nem akarja-e csökkenti a kormány, de Orbán erre is nemet mondott.

Péterffy szerint a jelen lévő fideszes polgármesterek „érezhetően nem örültek a bejelentésnek, de elfogadták, fegyelmezetten”. Szita Károly viszont „gyakorlatilag teljes egyetértéséről biztosította a miniszterelnököt”. 

Ebből utóbb komoly feszültség is keletkezett a szövetségen belül, 9 ellenzéki polgármester közös nyilatkozatot adott ki. Ebben azt írták, hogy „Szita Károly az MJVSZ szakmai céllal létrejött, a nagyvárosok egységes képviseletére hivatott szövetsége nevében, az érintett polgármesterekkel folytatott egyeztetés nélkül, de az ő nevükben adott ki a kormány politikai céljaival egyetértő, az önkormányzatok kivéreztetését célzó döntést támogató nyilatkozatot.” Ezzel szerintük Szita túllépett a hatáskörén. 

A Karmelitában ott volt Rogán Antal és Gulyás Gergely is. Péterffy szerint ők arról beszéltek, hogy a fővárosi önkormányzattal és a kerületekkel felesleges lenne a konzultáció az adóelvonásról, hiszen velük folyamatos a kapcsolat és nem is igényelték ezt a megbeszélést. „Utána beszéltem Karácsony Gergellyel, aki tőlem tudta meg, hogy ők nem igényelték a konzultációt” - mondta Péterffy.

Arra a kérdésre, hogy a Miniszterelnökségről kijövet beszélgetett-e a kormánypárti városvezetőkkel, Pécs polgármestere azt válaszolta:

„Nem. Orbán Viktor, miután lezárta a beszélgetést, megkérte Rogán Antalt, hogy kísérjen ki engem.

A fideszes polgármesterek még maradhattak?

Igen. Világossá vált, hogy látszategyeztetésre hívtak, ahol nekem a biodíszlet szerepét szánták”.

Nem nehéz elképzelni, miről lehetett szó…