Politika

Megszületett a teljes ellenzéki összefogás 2022-re

Az ellenzéki pártelnökök idei utolsó ülésén megszületett a döntés: az ellenzék közös listán indul a 2022-es országgyűlési választáson, ezzel is kifejezve a nemzet egységét, amely egység egyszerre fogja elhozni a kormány- és a korszakváltást Magyarország számára - olvasható a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd közös közleményében.

Csatlakoztatják Magyarországot az Európai Ügyészséghez

Az ellenzéki pártelnökök a karácsony előtti döntésükkel kijelölték az összefogás kereteit:

  • mind a 106 körzetben közös jelöltekkel
  • közös miniszterelnök-jelölttel
  • közös programmal
  • és immár közös listával

indulnak el a 2022-es országgyűlési választáson.

A közös közlemény arról is tájékoztat, hogy az ellenzéki pártelnökök egyben elfogadták a közös listaállítás feltételeit tartalmazó Korszakváltás Garanciái című dokumentumot is, amelyben kinyilvánítják: szövetségük célja megteremteni a független, élhető és büszke Magyarországot.

A Korszakváltás Garanciái dokumentumban az is olvasható, hogy a közös választási lista azonban nem jelenti az ellenzéki pártok összeolvadását, mert pártjaik „világos értékrenddel és önálló identitással” rendelkeznek.

„Bár számos politikai kérdésben egymástól eltérő elképzeléseket vallunk, a korszakváltás kapujában félretesszük ezeket a különbségeket, és arra koncentrálunk, ami összeköt bennünket. Mindemellett fontos feladatnak tartjuk, hogy a közös lista esetén is biztosítsuk az együttműködő ellenzéki pártok saját identitásának megtartását, mert kizárólag így tudunk hitelesen képviselni minden, változást akaró választópolgárt. Az ellenzéki tábor egészének hiteles képviselete pedig a kormányváltás alapvető feltétele. Ennek megfelelően az önálló parlamenti frakciók megalakulása alapvető érdeke az együttműködő pártoknak” - fogalmaznak.

Az ellenzéki pártok szerint a választási sikerhez önmagában nem elég egymás mellé rakni a pártlogókat.

A politika értékekről és értékek képviseletéről szól: valódi esélyünk csak az értékközösség megteremtésével, hiteles programmal és feddhetetlen jelöltekkel van. Ezért közös feladata minden pártnak, hogy tartalommal töltse meg az együttműködést: tisztába tegyük a múltat, meghaladjuk a NER korrupt és lelketlen hatalompolitizálását, létrehozzuk a változás programját, vállaljuk a valódi elszámoltatás feladatát” - teszik hozzá.

A dokumentum személyi garanciákat is meghatároz:

  • A közös listát állító pártok kizárólag olyan képviselőjelöltek indulását támogatják, akik átesnek az ellenzéki pártok által közösen megszervezett szigorú átvilágításon, aláírják a jelölti feddhetetlenségi nyilatkozatot és a közös kormányzás alapelveit leíró értéknyilatkozatot, írásban vállalják a közös kormányprogram végrehajtását, továbbá elfogadják azt az elvet, mely szerint megválasztásuk esetén a teljes magyar nemzet érdekében végzik képviselői feladatukat.
  • A közös listát állító pártok határozottan elutasítják olyan képviselőjelöltek támogatását, akik emberi méltóságot sértő kijelentéseik, Fidesszel való elvtelen összejátszásuk, korrupciós cselekményekben való bizonyított részvételük vagy egyéb törvénysértő tevékenységük miatt nem méltók a korszakváltást akaró választópolgárok bizalmára.

A tartalmi garanciák között szerepel, hogy a közös listát állító pártok vállalják, hogy

  • megtisztítják a közéletét a rendszerszintű korrupciótól;
  • véget vetnek az oligarchák gátlástalan vagyonszerzésének;
  • visszaállítják az ügyészség és a bíróságok függetlenségét;
  • csatlakoztatják Magyarországot az Európai Ügyészséghez;
  • helyreállítják a sajtószabadságot, kiegyensúlyozott, minőségi közszolgáltatást teremtenek;
  • minden valós társadalmi támogatottságú politikai párt és a civil társadalom bevonásával új alkotmányt hoznak létre, amit népszavazással erősítenek meg;
  • új választási törvényt alkotnak, amely az arányosság és igazságosság elvein alapul;
  • a köztársasági elnök megválasztását közvetlenül a választópolgárok kezébe helyezik;
  • nyilvánosságra hozzák az ügynökaktákat;
  • a fenntarthatóság elvei szerint kormányoznak, szembenéznek az ökológiai és klímaválság jelentette kihívással;
  • összetartó, igazságos és biztonságos társadalmat építenek, ahol a jogaikban megerősített dolgozók tisztességgel megélnek a munkájukból, a nőknek a férfiakéval azonos fizetés és megbecsülés jár, az idősek méltányos nyugdíjat kapnak;
  • „a megosztás és gyűlöletkeltés helyett társadalmi békét teremtenek, és azon fáradoznak, hogy begyógyítsák a magyar társadalomban máig elevenen élő történelmi sebeket”.