Politika

Török: „Nehezen elképzelhető, hogy ezek után a Fidesznek legyen jövője az Európai Néppártban"

115 néppárti képviselő szavazta meg a Sargentini-jelentést - köztük Manfred Weber frakcióvezető is -, 58-an szavaztak nemmel, 27-en pedig tartózkodtak. Török Gábor politikai elemző szerint "nehezen elképzelhető, hogy ezek után a Fidesznek legyen jövője (a Fidesz maradni tudjon vagy akarjon) az Európai Néppártban" - írta Török Gábor politikai elemző.

 

Az Európai Néppárt többsége is Orbánék ellen ellen szavazott

Török ezzel megismételte keddi posztjának lényegét, amelyben azt is írta, a kétharmados többségű szavazás után a Fidesz vezetése „nyilvánvalóan az új szövetségesei, a radikális jobboldal irányába fog tájékozódni".

Szijjártó Péter külügyminiszternek is feltették a kérdést, marad-e a Fidesz az Európai Néppártban, mire hosszú körmondatokban azt válaszolta, marad, de meg akarja reformálni azt, hogy ne migránspárti legyen a többség.

„Azért harcolunk, hogy a Néppárt térjen vissza a kereszténydemokrata útra. A Fidesz helyét kijelölték a magyarok, olyan közösségben kell lennünk, amely elutasítja a migrációt. Küzdünk, amíg lehet.”

Kedden már kapott meghívást a Fidesz: Heinz-Christian Strache, a szélsőjobboldali osztrák Szabadságpárt elnöke azt mondta, közös európai parlamenti tömörülést hozna létre a magyar kormánypártokkal.

Az EP kedden kétharmados többséggel szavazta meg az Orbán-kormányt elítélő Sargentini-jelentést.