Politika

Végjáték: megint új irányba állítják a Jobbikot

A Jobbik szeptember végére hívta össze rövid időn belül a második kongresszusát, amelyen a párt új stratégiáját is ismertetik a tagsággal. A fővárosi Dürer kertbe meghirdetett rendezvényre a korábbiaktól eltérően az alapszervezetek vendégeket is delegálhatnak, amivel a tagok hiányát próbálja ellensúlyozni a párt.

A párt elnöke, Sneider Tamás

Az újabb kongresszus rövid időn belül már a második ilyen rendezvény, noha a májusi tisztújítás után csak két év múlva lenne esedékes a következő országos párttalálkozó. A Jobbik három fő pontot tárgyalna szeptember 29-én.

Elsőként az országos elnökség ad tájékoztatást a megválasztása óta végzett munkájáról, amit a Jobbik aktualizált programjának, célkitűzéseinek elfogadása követ. Harmadik pontként a Pongrátz Gergely-díj átadását jelölte meg Szabó Gábor pártigazgató, az országos választmány elnöke.

A körlevél érdekes pontja, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően most megnyílik annak a lehetősége, hogy a küldötteken kívül a Jobbik-szervezetek vendégeket delegáljanak a kongresszusra. Minden tíz főnél kisebb szervezet két vendéget, az ennél nagyobb létszámú szervezetek pedig négy vendéget tudnak regisztrálni.

E mögött az állhat, hogy a vendégkerettel próbálják ellensúlyozni a tagok hiányát. Sok háromfős alapszervezet van, ahol az egyikük küldött, a másik két személy vendég lehet, vagyis a korábbi küldötti rendszerrel szemben minden tagot próbálnak összehívni - írja a Magyar Idők.

A Jobbik augusztus végén nem nyilvános kongresszust tartott, ahol az is elhangzott, hogy záros határidőn belül egy újabb tanácskozás összehívását tervezik.

Most úgy tűnik, a párt kapkodva próbálja kitalálni az új stratégiáját és azt elfogadtatni a tagsággal. Az új irányról a holnap kezdődő, kétnapos frakcióülésükön döntenek, nyilván az ott kitervelt stratégia az az aktualizált program, illetve célkitűzés, amelyet szep­tember 29-én a Dürer kertben tárnak a tagok elé. A szabadság és szolidaritás hívószavak mentén meghirdetett új irányról a frakció tagjai igen titokzatosan nyilatkoztak az elmúlt hetekben. Mirkóczki Ádám szóvivő is csak annyit közölt egy tévéműsorban, hogy egy egészen más minőségű pártot fognak látni a szavazók.