Sport

Fülig érő száj: Duchatelet szinte csak a pápának nem köszönte meg

Az újpesti tulajdonos „tényfeltáró” sajtótájékoztatója hipergyorsra sikeredett. Roderick Duchatelet elmondta: játékjogot nem, pénzt viszont „letétbe helyezett” a felszámolás hatálya alá került kft. számláján.

Nyáron távozhat

- Ami nem öl meg, az megerősít - kezdte széles mosollyal az arcán Roderick Duchatelet keddi sajtótájékoztatóját. A belga tulajdonos könnyei felszáradtak, ráncai kisimultak. Verőfényes időben jelenthette be: új korszak kezdődött el Újpesten. Az adóssághegy a múlté, a csapat új gazdasági társasággal (Újpest 1885 Kft.) a háta mögött folytathatja az NB I-ben.

Mindehhez, mint Duchatelet hangsúlyozta, kellett az MLSZ és az Újpest FC munkatársainak odaadása, no meg a többi első osztályú klub támogatása is - itt Georg F. Hemingwaynek és Kubatov Gábornak is hálát rebegett. Szijjártó Péter, Orbán Viktor, Vályi-Nagy Vilmos (az ő szerepe különösen rejtélyes), Wintermantel Zsolt sem maradt ki a sorból: a belga jóformán csak Michel Platininek és a pápának nem mondott köszönetet.

Minden jó, ha a vége jó?

A tulajdonos elmondta, úgy tudott kimenekülni a csapdahelyzetből, hogy megállapodott a vagyonfelügyelővel arról: befizet egy komolyabb összeget - erről nem volt hajlandó részletesen beszélni - egy számlán, amelyből, ha a bíróság úgy dönt, ki lehet elégíteni a korábbi hitelezők követeléseit. Miután az Újpest a közel félmilliárdos, még le nem járt köztartozás törlesztésére is kötelezettséget vállalt, a pénzügyi terhek lassan tényleg elillannak a IV. kerületből.

Negyven napjuk van Tolnaiéknak

Visontai Csongor ügyvéd kifejtette: a pénteken elindult felszámolástól kezdve 40 nap áll rendelkezésre a korábbi hitelezők - például a korábbi tulajdonos, Tolnai Sándor cége - számára, hogy jelezzék, mennyi pénzt követelnek az Újpesttől.

Duchatelet kérdésre válaszolva közölte, ha a korábban a klubot beperlő Rajczi Péter és Szabó Bence nyer másodfokon, természetesen ki kell fizetni őket. A nemzetközi kupaindulásról - klublicenccsere esetén három évig nem játszhat európai kupameccset a csapat - annyit mondott, az UEFA dönt az ügyben, a lilák mindenesetre - méltányossági alapon - fellebbeztek. Ez azért lehet fontos, mert az Újpest bejutott a legjobb négy közé a Magyar Kupában. Amennyiben elverekedné magát a döntőig, de kikapna, még akkor sincs minden remény veszve, hiszen, ha a Debrecen behúzza a bajnoki címet, és esetleg a kupát is megnyeri, egy nemzetközi indulási hely felszabadul.

Muszbek Mihály hétfőn arról beszélt a Digi Sport egyik műsorában, hogy Duchatelet vélhetőleg az Újpest játékosai játékjogának letétbe helyezésével fedezhetné esetlegesen a felmerülő pénzügyi követeléseket. Duchatelet jelezte, ez nem igaz, nem is volt szó ilyen megoldásról.

Pesti Riport: Továbbra is erősen tartja magát az információ, miszerint Roderick Duchatelet a háttérben „kiegyezett” a Fidesz úgynevezett futballvonalával, és a most zajló bajnokság befejezését követően - térítés ellenében - átadja az újpesti labdarúgócsapatot működtető céget egy, a Fidesz által kijelölt befektetői körnek (ebben lehet szerepe Vályi-Nagy Vilmos államtitkárnak).