Sport

Közel 70 milliárd forintba került, de végül csúcsra ért Orbán Viktor futballhóbortja

Miután 2-1-re megverte a Kispest Honvédot, harmadik helyen végzett az NB I-ben, ezzel indulhat a nemzetközi kupában a Puskás Akadémia. Nem találtunk megfelelő statisztikát, de szinte biztos, hogy az egyik legkisebb lélekszámú településként jutott ki az európai fociporondra az 1800 fős Felcsút. 

 

Mészáros csillaga is akkor ragyogott fel, amikor Orbán miniszterelnök lett

Máshol ez a csoda kategóriája lenne. Nálunk elképesztő mennyiségű pénzből csináltak hazai szinten topkategóriás csapatot és utánpótlásnevelő központot azon a településen, ahol Orbán Viktor a gyerekkorát töltötte. A településtől Orbán felnőttkorában sem szakadt el, itt van a nyaralója. Az ingatlan közvetlen szomszédságában húzták fel a felcsúti stadiont. 

Egészen döbbenetes összegből gazdálkodik a felcsúti foci. Az Orbán Viktor által alapított Felcsút Utánpótlás Nevelésért Alapítvány (FUNA) 2011 óta 53 milliárdra tett szert a mintha csak éppen erre a célra kitalált társasági adó (TAO) eltereléséből, illetve direkt adományokból, amiket a cégek Orbán Viktor hobbijára felajánlottak - természetesen szigorúan önkéntes alapon. Ehhez jön még hozzá a profi csapatot működtető Puskás Futball Club Kft.-hez befolyt, szintén tisztességes mennyiségű pénz, 15,4 milliárd forint. 

Vagyis 2011 óta összesen 68,4 milliárd forint vándorolt a felcsúti fociba. 

A támogatók listája olyan, mintha kinyomtatták volna a közbeszerzési értesítőt. Szinte több cég van rajta, mint ahány néző a Pancho Arénában.

 

Ők a kiemeltek:

És van egy rakás olyan cégis, amik nincsenek fent a szponzorfalon, de Felcsútra terelik át a társasági adójukat a központi költségvetés helyett. A tao-támogatás ugye az a közpénz, ami csak Orbán Viktor szerint nem közpénz. Ebből épült a Pancho Aréna, és nőnek ki az újabb és újabb épületek. De már annyira kell már ötletelni, hogy mire lehetne még elverni a pénzt, hogy például futódombot is összehordanak Felcsúton 106 millió forintért.

Kinevelt játékosok eladásából ugyan alig volt bevétele a Puskás akadémiának, de a cégek megállás nélkül tolták a milliárdokat. 

Az elmúlt években a Fradi és a Videoton után már az NBI harmadik legnagyobb költségvetésű csapata lett a Puskás Akadémia, a harmadik legerősebb játékoskeretet vásárolták össze Felcsúton, de valami mindig hiányzott ahhoz, hogy a papírfomrának megfelelően dobogóra is lépjenek. Az európai kupaszereplés már két éve is majdnem összejött, bejutottak a Magyar Kupa-döntőjébe, de 11-esekkel elbukták a finálét az Újpest ellen, és így akkor még lemaradtak az Európa-liga indulásról.

Eközben az NB I legalacsonyabb nézőszámát produkálja évről évre a Felcsút, a hárommillió Fidesz-szavazó sem ölelte keblére a csapatot. Még a mostani, történelmi meccsen is csak a Kispest szurkolók töltötték meg a vendégszektort, bőven volt üres szék a 3800 fős stadionban. 

Az NB I legalacsonyabb nézőszámát produkálja évről évre a Felcsút

Így tisztán lehetett hallani a közvetítésben is a Puskás név einstandolása miatt a felcsútiakat nem kedvelő Honvéd-tábor ilyenkor megszokott kántálását: „Legendát nem lehet venni, legendát nem lehet venni, legendát nem lehet veeennniiiiiii!"

Most ez a „sikertörténetet” ismerheti meg egész Európa. Ami pont úgy magyar sportsiker, ahogy Mészáros Lőrinc sportszermárkája, a nagyon nagy részben Kínában, Törökországban és Bangladesben készülő 2rule.