Aktuális

Nem használják fel az AstraZeneca vakcináit az EU-s országok

Az Európai Unió 27 tagállama között szétosztott mintegy 6 millió 134 ezer dózis AstraZeneca oltóanyagból nagyjából 4 millió 849 ezret nem adtak még be - állítja a Guardian brit lap az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adataira hivatkozva. 

 

Egyelőre hűtőkben pihen

Ehhez hozzájárulhatott az, hogy a német, francia, olasz és lengyel hatóságok nem javasolják a brit-svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett vakcináját a 65 év feletti korcsoportnak, és az illetékesek lassan irányítják át a rendelkezésre álló adagokat a fiatalabbaknak. 

Az is tényező lehet Németországban, hogy sokan elutasítják a vakcinát, miután a sajtóban többször kétségbe vonták az oltóanyag hatékonyságát és biztonságosságát. Még Angela Merkel német kancellár is elismerte a Frankfurter Allgemeine Zeitung német lapnak adott interjújában, hogy probléma van az AstraZeneca „népszerűségével”. Meg is kérdezték, hogy hajlandó lenne-e beadatni a vakcinát, mire a kancellár azt mondta: 66 éves, nem tartozik a javasolt korcsoportba.

A Guardian adatelemzéséből az derül ki, hogy:

·         Belgiumban a 201 ezer 600 dózisból mintegy 9 ezer 800-at,

·         Bulgáriában a 117 ezer 600-ból 2 ezer 35-öt,

·         Olaszországban a 499 ezer 200-ból pedig mintegy 96 ezret használtak fel. 

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech vakcinája egyelőre jóval „népszerűbbnek” bizonyul az AstraZeneca oltóanyagánál.