Aktuális

Csányi Sándor: a turizmus és a vendéglátás nincs annyira rossz helyzetben

„Amennyiben megnyílik az ország, és az Európai Unióban is jó lesz az átoltottság, viszonylag meredek, folyamatos gazdasági növekedés indulhat meg az idén a koronavírus-járvány után, bár több kérdés függőben van még, például az, hogy jön-e újabb újabb hullám vagy lesznek-e még újabb mutánsok” - mondta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója szerdán, este az InfoRádió Aréna című műsorában. 

„Nincs gazdasági indoka annak, hogy fenntartsuk a hitelmoratóriumot”

A bankvezér szerint  az elmúlt időszakot  a turizmus és a vendéglátás sínylette meg leginkább, az ágazat azonban kiemelt támogatásban részesült, így szerinte ezért nincs annyira rossz helyzetben. Akad persze vállalkozás, amelynek most nehéz az újraindítás, például mert elmentek a dolgozók vagy kisebb beruházásokra van szükség, nekik pedig akár magyar, akár uniós forrásból pénzt kell adni - tette hozzá és megjegyezte, hogy bár felértékelődött az agrárium és az élelmiszeripar, nehézséget okozhatott az ellátási láncban, hogy a Bonafarmnál egy időben nem volt a tejesdobozokra kupak. Ezen még dolgozni kell - kommentálta, és beszélt arról is, hogy ettől függetlenül szerinte van jótékony hatása a válságnak, hiszen a digitalizáció soha nem látott fejlődésnek indult, és úgy látja, kiemelt támogatásban kell részesíteni azokat, akik digitalizálni vagy robotizálni akarnak. 

Ami a hitelmoratóriumot illeti azt mondta, a lakosság fele érintett, ő pedig úgy látja, hogy végül 5-6 százalék alatt lesz a problémás hitelek aránya. Ez azt jelenti, hogy szükség lesz olyan adósvédelmi intézkedésekre, amelyeket a bankoknak saját hatáskörben kell dönteniük. Most az Orbán-kormány azelőtt a döntés előtt áll, hogy folytatódjon-e a moratórium vagy sem. „Nincs gazdasági indoka annak, hogy fenntartsuk ezt a fajta moratóriumot, hogy mindenki, aki jelenleg moratóriumban van, abban is maradjon még a következő hónapokra, vagy akár fél évre - ez tarthatatlan” - jelentette ki Csányi Sándor, hozzáfűzve, hogy ez a bankszektornak is további jelentős károkat okozna.

A Magyar Bankholdingról Csányi Sándor azt mondta, a pénzintézet értéke 700 milliárd forint körül mozog, ami nem összehasonlítható a 3700-3800 milliárdos OTP-vel. Hozzátette, hogy az elmúlt három évben nyolc bankot vásároltak és olvasztottak be, így mára óriási tapasztalatot szereztek van, így jelenlegi ismereteik alapján az OTP nem verhető meg sem Magyarországon, sem a régióban.