Aktuális

A koronavírus második hullámától nagyon nem ijedt meg a kormány

A koronavírus első hullámától nagyon megijedt a hatalom, az sem volt normális, de szerencsés. A második hullámtól nagyon nem ijedt meg. Falus András akadémikus, immunológus professzor szerint a magyar kormány több dolgot is tehetne. Vegyük csak a szomszédos Szlovákiát, ahol mindenkit tesztelni fognak, de Csehországban, Ausztriában, Ukrajnában is sokkal szigorúbb intézkedéseket hoztak, mint nálunk, s ráadásul az előírások megszegését szankcionálják is.

 

A futballmeccseken szorosan egymás mellett ülnek emberek - ez veszélyes

Ahol ignorálták a veszélyt, ott gyakorlatilag összefolyt a járvány két hulláma, mint például Brazíliában, vagy az Amerikai Egyesült Államokban. Ám a világ nagy része nem így viselkedett, hanem az első hullámtól nagyon megijedt. Túlzó intézkedések születtek, ami nem volt normális, de mégis szerencsésebb, mint a mostani hozzáállás, amikor a hatalom nagyon nem ijedt meg. „Az egész világ meg van zavarodva, a következmények ismertek” - mondta Falus András akadémikus, immunológus professzor.

A magyar kormány több dolgot is tehetne. Vegyük csak a szomszédos Szlovákiát, ahol mindenkit tesztelni fognak, de Csehországban, Ausztriában, Ukrajnában is sokkal szigorúbb intézkedéseket hoztak, mint nálunk, ráadásul az előírások megszegését keményen szankcionálják is. Az érthető, hogy az egész országot nem lehet ismét bezárni, még a munkába járással sincs baj. Azzal viszont igen, hogy zsúfoltak a buszok, villamosok, valamint a vendéglátóhelyek. Azzal meg még nagyobb gond van, hogy például futballmeccseken szorosan egymás mellett ülnek emberek, ahol ugye kiabálnak is, így könnyebben jut ki a levegőbe a kórokozó.

Falus András szerint az igazán csak döntés kérdése, hogy ne tartsanak egyébként halasztható rendezvényeket, ha mégis, azokat megfelelő körülmények között, és igenis szankcionáljanak, amikor szükséges. „Fel kell fognia mindenkinek, hogy maszkot kell viselni, távolságot kell tartani és ügyelni kell a higiéniára” - jegyezte meg.