Aktuális

Fellázadtak a vállalkozók, kinyitnak az üzletek Lengyelországban, Németországban is zúgolódnak a kiskereskedők

A varsói kormány bejelentette, hogy fenntartja korlátozó intézkedéseit legalább január végéig, a korlátozások miatt bezárni kényszerülő vállalkozók azonban megelégelték sanyarú sorsukat, és  közölték, hogy ők a zárlat meghosszabbítása ellenére is kinyitnak.

A vállalkozók „elmentek a falig”

Vendéglők, sörözők, szállodák, sportpályák, fodrászok egyszerre jelentették be, hogy legkésőbb január 18-ig mindenképpen ki fogják nyitni vállalkozásaikat.

A Business Insider Polska cikke alapján írta a napi.hu, hogy a legtöbb vállalkozó már úgy érzi, hogy elment a falig, „felemésztik őket a helyiségek bérleti díjai, a hiteltörlesztések, félnek a fizetésképtelenségtől és életük munkájának elvesztésétől".

A lázadás a kabinettel szemben egyébként nem esélytelen a lengyel vállalkozók számára, mivel nemrég egy bíróság egy kinyitó fodrász javára döntött, mondván, hogy a zárlat érvénytelen, mivel azt a lengyel kormány rendeletben hirdette meg, így az alkotmányellenes. 

A vállalkozók szerint a társadalom mellettük áll.

A vállalkozók akcióját „Mi kinyitunk!” jelszóval hirdették meg. Bejelentésükkor mindenkit biztosítottak afelől, hogy a szigorú egészségügyi szabályok betartásával vigyáznak vendégeik, ügyfeleik biztonságára. Közölték, hogy szerintük „mindenkinek joga van a munkához, mindenkinek van családja, szerettei, akiket el kell tartania és akikért felelős”.

Németországban is felháborodva éli meg a kiskereskedelem a lezárást. Az érintettek egy része azt tervezi, hogy a tiltás ellenére január közepén újra megnyitja üzletét. A vállalkozók haragja elég egyértelmű: „Itt az ideje, hogy összefogjunk! Hogy őszinte legyek, kissé csalódott vagyok, hogy a felkelés nem korábban kezdődött.”