Aktuális

Koronavírus kutatócsoport vezetője: kontaktot kutatni és járványügyet így nem lehet csinálni

Kissé megkésve, de nyilvánosságra került a Magyar Zoonózis Társaság szeptember 16-i online konferenciájáról készült felvétel, a tanácskozáson felszólalt több, a koronavírus-járvány szempontjából fontos szakértő is, és részt vett a Nemzeti Népegészségügyi Központ két munkatársa is.

Most nem mennek jól a dolgok az egészségügyben

Az online rendezvényen Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának virológusa, az Innovációs és Technológiai Minisztérium koronavírus kutatócsoportjának a vezetője például a többi között a kormány járványügyi intézkedéseiről beszélt, és azt fejtegette: míg tavasszal a döntések gyorsak és helyesek voltak, ezt sajnos most nem látjuk. Szerinte „a számok nagyon elmentek és rettenetesen aggasztóak”.

Jakab szerint fontos lenne gyorsítani a kontaktkutatáson, mert a koronavírusos betegek már a tünetek megjelenése előtt is fertőzhetnek. Ő úgy véli, a jelenlegi helyzet hátterében kapacitáshiány állhat, ettől azonban még hallott olyan esetről, amikor egy érintett ugyanazon a napon kapta meg a karantént jelző piros plakátot, és az elkülönítés alól felszabadító nyilatkozatot.

„Ily módon kontaktot kutatni és járványügyet nem lehet csinálni” - jegyezte meg.