Aktuális

Medián: többségbe kerültek azok, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok

Több, mint félmillió szimpatizáns pártolt el a Fidesztől három hónap alatt, derül ki a Medián januári felméréséből, amely szerint a vezető kormánypártot jelenleg a szavazókorú népesség 38 százaléka támogatja. Októberben ez a mutató még 45, decemberben pedig 41 százalékon állt.

A változások jó eséllyel a decemberben elfogadott túlóratörvény szokatlanul széles körű társadalmi elutasításához köthetők. Feltűnő például, hogy még a kormánypártra szavazók relatív többsége is helyteleníti a jogszabályt.

Jóval inkább megosztja a közvéleményt annak megítélése, miként viselkedett az ellenzék a parlamentben a szavazás napján. A kormánypárti szavazók túlnyomó többsége szerint ez a viselkedés megengedhetetlen, míg az ellenzéki szavazók nagy része feltétlenül díjazza önmagában a tiltakozás tényét is. Ennek dacára az ellenzéki pártok közül számottevő javulást csak az LMP tud felmutatni, amely a teljes népesség körében ismét elérte az 5 százalékot.

A kutatásból az is kiderül, hogy három hónap alatt 43-ról 52 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok.