Aktuális

Folytatódik az oltási tippverseny: még nem tudjuk, kell-e harmadik oltás

Még nincs elegendő adat és tapasztalat arra, hogy szükség-e lesz harmadik oltásra a koronavírus elleni vakcinákból, mondta Müller Cecília tisztifőorvos a hétfői sajtótájékoztatón. Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem. Majd kiderül. Valamikor.

 

„Nagyon úgy néz ki…de még nem lehet megmondani…”

A tisztifőorvos elmondta, hogy az oltóanyagok vészhelyzeti engedélyt kaptak, vagyis hatásosak és biztonságosak, de még nem telt elég idő ahhoz, hogy tudjuk, milyen hosszan adnak védettséget. Azt mondta, „nagyon úgy néz ki, hogy akár mind az öt vakcinából is szükség lehet harmadik, emlékeztető oltásra”, de még nem lehet megmondani, mikor.

„Ha már elegendő ismeretünk lesz erről, a gyártó módosítani fogja az alkalmazási előírást, és ennek megfelelően fognak eljárni Magyarországon is” - magyarázta Müller Cecília.

A tisztifőorvos megjegyezte: sok hír keringett a hétvégén az ellenanyag-szintekről, „minden védőoltás tekintetében”. Müller szerint a védőoltás beadását követő ellenanyag vizsgálat a védettség kimutatására csak korlátozottan alkalmas. Egyrészről fontos az, hogy időben mikor történik a teszt, vélhetően arra gondolt, hogy mennyi idővel az oltás beadása után, mert hosszabb idő kell az antitest-termelés beindulásához. 

A másik fontos szempont szerinte, hogy az antitest-teszt tulajdonképpen egy tájékozódásra ad lehetőséget, de semmiképpen sem ad elégséges információt a szervezett védettségéről. Nem mérik például az úgynevezett sejtes immunitást. Ennek akkor van szerepe, amikor a szervezetben már nem kimutatható az ellenanyag, „mégis, amikor támad a kórokozó, az úgynevezett sejtes immunitás emlékszik a kórokozóra, emlékszik a beadott oltásra és megindul rögtön az ellenanyag termelés. És vagy nagyon kismértékű, enyhe tünetekkel járó fertőződés alakul ki, vagy egyáltalán nem alakul ki fertőződés”. 

Müller Cecília szerint a vakcinák hatásosságát a gyártók határozták meg. „Széles körű, teljes körű klinikai vizsgálatok alapján rögzítették, hogy az oltóanyagok milyen védelmet adnak. Ez rendkívül bonyolult biokémiai folyamatok révén alakul ki a szervezetben, egy-egy paraméter vizsgálata nem teheti az információt teljessé” - mondta a tisztifőorvos.