Aktuális

A baloldal kottájából játszik az Összefogás a Balatonért Egyesület? - botrányt kavarnak olyan balatoni fejlesztések körül, ahol fideszes üzletembert sejtenek a háttérben

Augusztus végén aláírásgyűjtést kezdeményezett az Összefogás a Balatonért Egyesület a csopaki Kerekedi-öböl „megmentése” érdekében. A település polgármesterének, Ambrus Tibornak címzett petícióval a szervezők egy tervezett turisztikai beruházást próbálnak megakadályozni. Nem ez az első ilyen akciójuk - írja a Privatkopo.hu.

Pontosan nem tudják, csak feltételezéseik vannak - de aláírásokat gyűjtenek…

Nem sok mindent lehet tudni az Összefogás a Balatonért Egyesületről, amelynek vezetői nem a Balatonnál, hanem a fővárosban élnek, és a hírek szerint az ellenzékhez, a baloldalhoz kötődnek.

A Privatkopo.hu-t több forrásból arról tájékoztatták, hogy a civil szervezet képviselői a balatoni turizmusban gazdasági érdekeltségekkel rendelkező, a baloldal holdudvarába sorolható nagyvállalkozók érdekeit (is) képviselve igyekeznek botrányt kavarni olyan tervezett balatoni beruházásokkal összefüggésben, amelyek mögött fideszes üzletembereket sejtenek.

Nem tudni, miből finanszírozzák az egyesület működését, milyen pénzügyi forrásokból fedezik kiadásaikat. A szervezetnek internetes honlapja nincs.

Az Összefogás a Balatonért Egyesület 2020 júniusában nyílt levélben fordult Varga Mihály gazdasági miniszterhez és a Magyar Turisztikai Szövetséghez, hogy tiltakozzanak a - már jelenleg is nagyon kevés - balatoni szabadstrandok fizetőssé tétele ellen. „Kérjük Varga Mihály pénzügyminisztert és a Magyar Turisztikai Szövetséget, hogy ne járuljanak hozzá a vissza nem térítendő állami támogatásból felújított szabadstrandok fizetőssé tételéhez!” - írták az egyesület Facebook-oldalán.

Varga Mihály ugyancsak a Facebookon tisztázta a helyzetet. Bejegyzésében közölte: ő nem tud arról, hogy fizetőssé akarnák tenni a balatoni szabadstrandokat, de még jogköre sincs ilyet kezdeményezni.

„A fakenews gyártásban aktív index és hvg portálok ma főoldalon közölték az Összefogás a Balatonért Egyesület felszólítását nekem és a Magyar Turisztikai Ügynökségnek, hogy ne tegyük fizetőssé a balatoni szabadstrandokat. Mivel sem engem, sem az MTÜ-t nem kérdezték meg a hírrel kapcsolatban, itt kell tájékoztatnom Önöket arról, hogy sem jogköröm, sem szándékom nincs ilyet kezdeményezni. Ilyen joga kizárólag a településeknek van. Amikor egy kollégám ebben az ügyben felhívta az egyesület társelnökét, Badzsó Angélát, magyarázatot ő sem tudott adni” - fogalmazott a pénzügyminiszter.

Úgy tűnik, az egyesület vezetőinek nem erőssége a tájékozottság, számukra elég, ha a kormányt vagy azzal szimpatizáló vállalkozókat támadhatnak - valós információk ismerete nélkül.

Néhány napja az egyesület társelnöke az InfoRádiónak úgy fogalmazott: „pontosan nem tudják, csak feltétezéseik vannak arról, hogy a csopaki Kerekedi-öbölben milyen jellegű beruházást tervezett a magántulajdonos”.

Pontosan nem tudják, csak feltételezéseik vannak - de aláírásokat gyűjtenek és demonstrációt szerveznek…

Talán egyszer kiderül, kik mozgatják a szálakat a háttérben.

(T.K.)