Aktuális

Rossz idők jönnek: jövőre 340 forint lehet egy euro, az infláció meghaladhatja az ideit, kifutnak az EU-támogatások

Jövőre már egyértelmű lassulás várható a gazdaságban, amely feltehetőleg 2022-ig folytatódni fog, az infláció az ideinél magasabb, 3,5 százalék lesz - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

2020-tól egyértelmű lassulás várható a gazdaságban

Az elemzés szerint a magyar GDP dinamikája 2018-19-ben 5 százalék körülire, az EU-ban az egyik leggyorsabbra emelkedett. Ezzel a magyar növekedés meghaladta bárki prognózisát, ezen belül különösen az EU és a GKI előrejelzését. A gyors növekedés részben az EU-transzferek meglódulásának, részben a korábban még kedvező világgazdasági konjunktúrának, majd a romló konjunktúra közepette is magára találó iparnak és várakozáson felül teljesítő szolgáltatásexportnak köszönhető. Hatottak a belföldi keresletélénkítő intézkedések is, ezen belül főleg az adócsökkentéssel kísért bérmegállapodás, tették hozzá.

Mint írták, 2020-tól azonban már egyértelmű lassulás várható, amely feltehetőleg 2022-ig, az EU-támogatások alacsonyabb szinten, de újrainduló folyósításáig folytatódni fog. Ennek oka - az EU-támogatások kifutása mellett - az erőltetett keresetemelés fokozatos kifulladása, a rosszabb világgazdasági konjunktúra, és nem utolsósorban a magyar gazdasági modell szerény versenyképessége.

Az infláció a 2019. évi 3,3 százalék után 2020-ban is meg fogja haladni a kormány 2,8 százalékos prognózisát, a GKI 3,5 százalékra számít.

A gazdaságkutató előrejelzése szerint a forint euró-árfolyama éves átlagban a 2018. évi 319 után 2019-ben 325, 2020-ben 335-340 lesz, ez két év alatt mintegy 6 százalékos gyengülés.