Aktuális

Magyar miniszter ügyvédi irodája külföldi cégcsoportot képvisel egy magyar vállalat ellen

Nem egy afrikai banánköztársaságban járunk, hanem az Európai Unió egyik országában, Magyarországon. Ennek az országnak Trócsányi László az igazságügyi minisztere, aki bár 12 éve szünetelteti praxisát, a nevét (is) viselő Nagy és Trócsányi ügyvédi irodában továbbra is tagként és tulajdonosként van nyilvántartva.

Morális fölény - ugye?

Trócsányi miniszter úr említett irodája jelen állás szerint egy magyar vállalat, egy közszolgáltató cég, a BKV ellenében képviseli a francia, német, osztrák és magyar cégekből álló Bamco nevű konzorciumot. A BKV a 4-es metró ügyében sorra veszti el a pereket (47 perből 31 esetben kellett kártérítést fizetnie a Tarlós főpolgármester felügyelte közlekedési vállalatnak), nem mellesleg, az egyik, mintegy 11 milliárd forintos keresetben Trócsányiék ügyvédi irodája képviseli az alagút fúrását végző cégcsoportot.

Jogilag ez bizonyára rendben van, a morális megítélése nem a mi asztalunk. Gulyás Gergely emlékezetes sajtótájékoztatója óta amúgy is tudjuk, hogy a morális fölény az ő oldalukon van. Az tehát, hogy a magyar kormány miniszterének ügyvédi irodája rengeteg pénzt keres a magyar állampolgárok adójából működtetett BKV vesszőfutásán, nem csalás és nem ámítás, hanem ennek a morális fölénynek a megnyilvánulása.

A BKV egyébként 38 milliárd forintot különített el a pereskedésből adódó fizetési kötelezettségekre, amelyből még mindig megvan 15 milliárd. Vélhetően ezt a pénzt is ki kell majd fizetnie a főváros közlekedési vállalatának a pereskedő vállalkozók számára. Ha túllépnek a kereten, majd biztosan lesz valahogy, valahonnan majd csak kerül pénz, ha más nem, az állam majd segít. Ne kérdezzék, miből, tudjuk anélkül is: mi fogjuk kifizetni ezt is, mert az államnak nincsen saját pénze. Amivel gazdálkodhat, azt mind tőlünk, magyar adófizetőktől kapja, pontosabban: adó formájában elveszi tőlünk.

De azért örülni való is van ebben a történetben. Mégpedig az, hogy nem idegen országok ügyvédi irodáinak kell fizetnünk, hanem a magyar emberek érdekeit védő magyar kormány miniszterének ügyvédi irodája szedi meg magát - rajtunk.