Bűnügy

Adóhatósági és bankfelügyeleti „segítség” ígéretével akarták becsapni egy cég képviselőit - pénzátvételkor kattant a bilincs

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekménymiatt folytat nyomozást két személlyel szemben. A férfiak elfogásában a Nemzeti Védelmi Szolgálat is közreműködött.

36 millió forintot kértek az engedély visszaadásáért

A nyomozó ügyészség további bizonyítékok beszerzése és az elkövetők elfogása érdekében csütörtökön összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre, amelyek során két személyt érintően motozások, kutatások, majd gyanúsítotti kihallgatások végrehajtása iránt intézkedett, amelyek eredményre vezettek.

A 2008 óta engedélyéhez kötött pénzügyi tevékenységet végző gazdasági társaság működési engedélyét a Magyar Nemzeti Bank 2020 márciusában visszavonta.

A megalapozott gyanú szerint a társaság székhelyét biztosító ingatlan tulajdonosa és ismerőse 2020 végén befolyásos kapcsolattal rendelkező személyekre hivatkozással segítséget ajánlott a cég végelszámolásának „rendezésében”.

A két férfi azt állította a gazdasági társaság képviselőinek, hogy a NAV-nál szolgálatot teljesítő, főtiszti rendfokozatú kapcsolatuk 36 millió forintért a Magyar Nemzeti Bank alkalmazásában álló hivatalos személy jogellenes befolyásolásával el tudja érni, hogy a megindult eljárást megszüntessék, és a cég visszakapja működési engedélyét is.

A rendelkezésre álló adatok szerint a két elkövető a hivatkozott kapcsolatokkal nem rendelkezett és a „közreműködés előlegeként” a cég képviselőitől átvett korrupciós pénzt saját céljaikra kívánták fordítani.

A jogtalan előnyként átvett 10 millió forint a tettenéréskor előkerült.

A bűnügyi akció végrehajtásában a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a rendőrség munkatársai is közreműködtek.

A nyomozó ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki a hivatali kapcsolataikra valótlanul hivatkozó - őrizetben lévő - két férfit.