Média

„Kié ez az ország?” - a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház előadása a Duna Palotában

A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház „Kié ez az ország?” című előadása azt mutatja be, hogy a történelem hogyan gyalogol át az egyén, a kisember, a családok életén. Asszimilációról, elszakításról, egymásra találásról szól Daday Lórándnak az 1940-es években írt színműve. A történet főhőse Széplaky Vera, a ragyogó tehetségű színésznő, akit Erdélyből kitoloncoltak, a húszas, harmincas években Budapesten futott be jelentős színészi karriert, ám 14 év után elindul megkeresni fiát, akit kénytelen volt otthagyni Erdélyben. A fiú azóta már felcseperedett és körülmények hatására románná lett... A történet nem szűkölködik váratlan fordulatokban sem.

 

A tehetséges színésznő: Szemerédi Bernadett

Látlelet az egyén, a család, a nemzet életén átgyalogló történelemről. Történet elszakadásról, egymásra találásról, asszimilációról, identitás-vesztésről, erőszakról. Sorsdráma szeretetről, hallgatásról, küzdésről, hitről és áldozatról. Vérfagyasztó, váratlan fordulatokkal teli, mégis húsba metszően emberi és ma is aktuális történelmi krimi, melyben a nemzet elveszett hazáját, egy anya elveszett fiát keresi. Budapesten és az elcsatolása óta jégbefagyott Erdélyben.

Kié ez az ország?
A nemzeti múltat, jelent, jövőt bedarálni törekvő asszimilációs gépezeté? A fondorlatos erőszaké? Az Istenbe, nemzeti együvé tartozásunkba vagy az önmagunkba vetett hité? Néhai vagy eljövendő szerelmeké? A magányosan, szeretetre éhezve cseperedő gyermekeké? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Széplaky Vera sorstragédiájának bemutatásával a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház társulata: „Kié ez az ország?”

Önök vajon tudják-e, kié ez az ország?

Daday Loránd azonos című műve alapján írta és rendezte:

Andrássy Attila 

Szereplők:
Jónás Gabriella 
Szemerédi Bernadett 
Dóczy Péter 
Kálló Béla 
Molnár Zoltán 
Varga Tamás 

Jelmez:
Pesitz Mónika

Díszlet:
Fekete Péter 

Időpont, helyszín: 2015. január 28. (szerda), 19 óra, Duna Palota, 1051 Budapest, Zrínyi u. 5.