Politika

Bloomberg: Az USA-nak el kell engednie Orbán Viktor kezét

Itt az idő, hogy az Egyesült Államok lépéseket tegyen, miután magyar szövetségese többször gátolja az amerikai érdekeket, mint ahányszor segíti azokat - véli a Bloomberg hírügynökség szemleírója. Szerinte ugyanis Orbán Viktor alatt a magyar kormány belülről gyengíti a NATO-t és az EU-t, miközben kívülről erősödik az orosz és kínai nyomás mindkét szervezetre.

Orbán ujjong a demokrácia válsága láttán

Hal Brands, aki egyébként Johns Hopkins Egyetem tanára és az American Enterprise Institute kutatója szerint talán még korai volna a teljes szakítás, de a dolgok ebbe az irányba mutatnak. A magyar kormány ugyanis rettenetes precedenst teremt.

Úgy látja: olyan államról van szó, amely felkarolta az illiberalizmust, ujjong a demokrácia válsága láttán, örül annak, ha gyengül az USA, viszont feljönnek annak tekintélyelvű kihívói. Továbbá irredenta követeléseket támaszt szomszédjaival szemben, és a rothadást terjeszti a Washington által vezetett nemzetközi rend kulcsfontosságú intézményeiben.

A legújabb példa a kétoldalú kapcsolatok lehűlésére, hogy Trianon 100. évfordulóján Orbán képmutató amerikai birodalmat emlegetett, mármint hogy az több más kapzsi állammal együtt kizsákmányolta az országot.

Pusztán a beszéd alapján nem is lehetett megmondani, hogy itt egy NATO-tagország miniszterelnöke szólalt meg.

De általában abból sem, amit Orbán az utóbbi 10 évben művelt.