Politika

Csúnyán leégett a Fidesz Dunaújvárosban

Kálló Gergely (Jobbik-DK-LMP-MSZP-Momentum-PM) nyerte a vasárnapi időközi országgyűlési képviselő-választást a Fejér megyei 4-es számú választókerületben, Dunaújvárosban és környékén. A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján 98,77 százalékos feldolgozottság mellett az ellenzék közös jelöltje 10897 voksot kapott, ami a leadott szavazatok 56,29 százaléka.

Sikeres az 1 az 1 elleni recept az országgyűlési választásokon

A Fidesz támogatásával függetlenként induló Molnár Tibor 7302 (37,72 százalék), Sürü Renáta (független) 568 (2,93 százalék), Árgyelán János (Mi Hazánk) 431 (2,23 százalék), Medveczki Zoltán (Zöldek) 133 (0,69 százalék), Borbély József (Tempo Párt) 26 (0,13 százalék) szavazatot kapott.

A választási részvétel 28,87 százalékos volt, a 67471 választásra jogosultból 19482-en járultak az urnákhoz.

A megye keleti részét lefedő, Dunaújváros központú egyéni választókerületben azért kellett időközi választást tartani, mert a 2018 áprilisában parlamenti mandátumot szerző Pintér Tamást (Jobbik) tavaly októberben Dunaújváros polgármesterévé választották. Mivel a két tisztség összeférhetetlen, a politikus lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról.

A Jobbik frissen megválasztott elnöke Pintér Tamás dunaújvárosi polgármesterrel és Kálló Gergely Fejér megye 4. választókerületének megválasztott képviselője társaságában állt ki, és hirdetett győzelmet. Kálló Gergely azzal kezdte, ma „vigyázó szemünket Dunaújvárosra vessük”, és megköszönte a választóknak az ugyan alacsony részvétel melletti, de mégis szilárd bizalmát. Megköszönte a kampányt ezen kívül még ellenfeleinek is. „Történelmi győzelmet tudott ma aratni az ellenzék, az út járható, és ma ráléptünk a 2022-es útra”. - tette hozzá, hangsúlyozva, „újult erővel fordulnak majd rá” a következő választásra, amiből szerinte kormányváltás is lesz.

„Elég volt a gyűlölködésből és az alacsony bérekből”

„Eljött az igazság napja!” - kezdte beszédét Jakab Péter, a Jobbik elnöke. Arról beszélt, a nép is értékelte ma a kormány teljesítményét és szerinte a választók az eredménnyel üzentek Orbán Viktornak is, Jakab Péter szerint azt, hogy elég volt a gyűlölködésből és az alacsony bérekből, az ellenzéknek pedig azt, „sikeres az 1 az 1 elleni recept az országgyűlési választásokon".

Majd azt mondta, a választók feladták a leckét Orbán Viktornak: Vagy elkezd kormányozni, vagy távozik. Ha nem változtat, ma még csak egy Kálló Gergely győzött, de 2022-ben már 106 Kálló Gergely fog.