Politika

Jakab Péter: véget vetünk az Orbán-rendszernek

A fiatalok körében 19 százalékkal a legnépszerűbb párt Jobbik, a Fideszt is sikerült megelőzni ebben a korosztályban. Településszerkezetet tekintetében pedig a kisvárosi, falusi környezetben erős a párt - mondta Jakab Péter a Spirit FM Harcosok Klubja műsorában. Azt is elmondta, hogy a Jobbik ott nagyon erős, ahol a Fidesz is, és pontosan ezeken a csatatér körzeteken fog múlni a kormányváltás.

 

A fiatalok körében a Jobbik a legnépszerűbb

A Jobbik elnöke a Harcosok Klubja vendégeként közölte, hogy szeptemberben elkezdődött egy nagyon fontos sorozat a kormányváltásról, ahol a pártelnökök legalább havonta egyszer találkoznak. Az első szeptemberi pártelnöki találkozón világossá tette, hogy a Jobbik nem minden áron akar egy új kormány részesévé válni, csak abban az esetben, ha a 2022-ben reményeik szerint felálló kormány vállalja, hogy nem csak az Orbán-rendszernek vet véget, hanem kijavítja az elmúlt 30 év hibáit is.

Nemzeti egységkormány

Nemzeti egységkormány - erről Jakab Péter azt mondta, hogy maguk és az ellenzéki szavazók között már megvalósítottak egy nemzeti egységet, 2022-ben pedig az a cél, hogy ez szélesebb körben is megvalósuljon.
Arra a felvetésre, hogy egyszerre nyújtanának békejobbot az ország azon felének, amely a Fideszre szavaz, egy egyszerre hirdetnek egy szigorú elszámoltatást a Fidesz jelenlegi vezetőivel szemben, Jakab Péter úgy reagált, hogy az embereknek elegük van a gyűlölködésből.

Amikor arról beszél, hogy adómentessé kell tenni a minimálbért, akkor az mind a fideszes, mind az ellenzéki szavazókra vonatkozik. Ennek a rendszernek a hátrányait a fideszes szavazók is érzik, csak ha valaki 10 éven keresztül egy adott politikai közösségre szavaz, nehezen ismeri be, hogy tévedett - mondta Jakab. A Jobbik szerint arra kell rávilágítani a Fidesz szavazóinál, hogy nem boszorkányüldözésre készülnek, hanem számukra is egy jobb Magyarországot akarnak építeni.

Korrupció elleni küzdelem

A nemzet egységesítéséből lehet mindent levezetni, ebbe beletartozik az is, hogy nincsen uram-bátyám világ, véget kell vetni a korrupciónak.

„Aki tisztességesen dolgozik, az kapjon tisztességes bért, aki lopott, az pedig kapjon végre börtönbüntetést” - válaszolta Jakab.

2022 utáni alapvetésként azt határozta meg, hogy meg kell adni azt, amire az emberek 30 éve várnak. A 2010 előtti korrupciós ügyek feltárása kapcsán megjegyezte, hogy minden párt vállalja, hogy csak olyan képviselőjelöltet indít el egyéni vagy listás helyen, aki nem vett részt korrupciós bűncselekményben. Jakab szerint innentől mindenki érdekelt abban, hogy a múltat tisztába tegyék.

A politikus hangsúlyozta, nem szabad álszentek lenni, a korrupció mindig is létező jelenség volt, csak az nem mindegy, hogy ez a rendszerhiba (2010 előtt azt gondolja, hogy az volt), vagy a rendszer maga a korrupció.

Kormányváltás esetén szeretne különbséget tenni a fideszesek között is - a tisztességesek szavazataira számítanak.

Fidesz kohéziós ereje a pénz és hatalom

Jakab szerint a Fidesz kohéziós ereje a pénz és hatalom, amikor 2022-ben Orbán Viktor ellenzéki képviselő lesz, akkor ez nem repedezni fog, hanem megszűnni. Az önkormányzati választások után azt tapasztalta, hogy a nagyobb városokból a kistelepülésekre szorult vissza a Fidesz, ennek hatására nekik több „éhes szájat” kellett etetni. Példaként hozta fel, hogy Boldog István képviselőt a saját politikai közösségéből jelentették fel. Szerinte ez a modell nagyban is meg fog történni. Másrészt, amikor nem a Fidesz van hatalmon, és a hatóságokat engedik a szakmaiság szabályai szerint, politikai nyomásgyakorlástól mentesen dolgozni, az már önmagában elegendő lehet az elszámoltatáshoz.

Arra a kérdésre, hogy ha Orbán Viktor nem lesz kormányon, akkor nem lesz hatalmon sem, Jakab Péter úgy reagált, hogy meggyőződése, hogy a hatalmi védőháló meg fog szűnni.

Gyurcsány Ferenccel közös listán

Jakab Péter azt gondolja, hogy nem a Gyurcsány Ferenccel való közös listán szereplés volt a „legideálisabb konstrukció”, de a Fidesz így alakította a játékszabályokat. Az önkormányzati választásokból ők azt a tanulságot vonták le, hogy ha két lista van, az több ellenzéki mandátumot jelent. A megyei önkormányzatok esetében ahol az ellenzéki közös listán indult, ott kevesebb mandátumot szerzett, mint ahol több listán indultak.

Másrészt Jakab szerint azért is állt a Fidesznek érdekében a közös lista, mert így tudnak „Gyurcsányozni” - a Fidesznek az a taktikája, hogy mindenképpen a 2010 előtti világra mutogatnak vissza. Ebben egyáltalán nem zavarja Orbánékat az a tény, hogy 11 éve ők kormányoznak.

A Jobbik elnöke kiemelte, hogy ezzel szemben jelenleg 6 párt szövetségéről van szó, amelyben Gyurcsány Ferenc egy, és Jakab Péter is egy.

Örül a hatpárti koalíciónak, mert ez garanciája lesz a jobb működésnek, ugyanis garantált a visszacsatolás. Ez szerinte teljesen hiányzik az Orbán-rendszerből.
Gyurcsány Ferenc a Harcosok Klubja szeptemberi adásában azt mondta, hogy a mostani ellenzéki pártvezetők között céljaikat tekintve sokkal több a közös, mint annak idején az általa vezetett MSZP-SZDSZ kormányban volt. Jakab erre úgy reagált, hogy ő félt attól, hogy nem lesz ekkora összhang.

Hol vannak a Jobbik szavazók?

2018-2019 a Jobbik történetének legnehezebb időszaka volt, amikor egy 20 százalékos pártból 6 százalékra zsugorodtak, de most a DK után a második legnagyobb ellenzéki pártnak méri őket a Závecz Research.

Jakab szerint a hullámvölgy abból adódott, hogy a Jobbik 2018-ben csodát ígért azzal, hogy egyedül képesek lesznek leváltani az Orbán-kormányt. De miután ez a csoda nem következett be, az erre szavazók megbüntették az ezt ígérő politikai közösséget.
Ezt követően meghirdettek egy olyan politikát, amiben az a fontos, hogy ki tartja magyarnak magát, a nemzet részének, és őket akarják képviselni, nem baloldali alapon, hanem keresztény-szociális alapon.

A mostani Jobbik bázisa a biztos szavazók 12-13 százalékából áll. Jakab szerint sikerült új választókat bevonni, a mérések alapján leginkább a szakmunkás végzettségűek, érettségizettek azok, akik a legnagyobb számba szavaznak a Jobbikra.

A fiatalok körében 19 százalékkal ők a legnépszerűbb párt, a Fideszt is sikerült megelőzni ebben a korosztályban. Településszerkezetet tekintetében pedig a kisvárosi, falusi környezetben erős a Jobbik - Jakab hozzátette, hogy ez a legnehezebb terep.

A Jobbik ott nagyon erős, ahol a Fidesz is, és pontosan ezeken a csatatér körzeteken fog múlni a kormányváltás - vélekedett a Jobbik elnöke.

Azt látja, hogy az ellenzék Budapesten masszív, Karácsony Gergely tartja a gyeplőt a kézben. Vidéken viszont hatalmas küzdelem lesz a Fidesszel, viszont azt gondolja, hogy a Jobbik nem csak népszerűségben, hanem aktivista hálózatában is felkészült arra, hogy ezeket a csatatér körzeteket sikeresen tudja bevenni 2022-ben.

A miniszterelnök-jelölti előválasztáson Jakab szerint habitusbeli különbségek lesznek, ki kit megszólítani a választók közül. Készül egy közös kormányprogram, amit a hat párt konszenzussal alkot meg. Akárki lesz a miniszterelnök, kötött pályán fog mozogni.

„Mondhatom én azt, hogy bevezetem az eurót, mert nekem egy pártelnökként ez tetszik, de hitelesen csak akkor tudom képviselni, ha ez a közös kormányprogramban lefektetésre kerül” - mondta, Fekete-Győr András programjára utalva, Jakab Péter.

Arra kérdésre, hogy bevezetné-e az eurót azt mondta, hogy amikor az Unióhoz csatlakoztunk erre is kötelezettséget vállaltunk, de ésszerű határidőn belül és társadalmi vitával lehet erről csak beszélni. Azt is leszögezte, hogy az euró bevezetése nem a gazdasági felzárkózás előfeltétele, hanem az eredménye.