Politika

Zárt ülés alatt Twitter-huszárkodott a kormányszóvivő Brüsszelben - a finn elnökség bocsánatkérést vár az Orbán-kormánytól

Kedden a magyar jogállamiság védelmében indított hetes cikk szerinti eljárás második meghallgatását tartották az Európai Unió Tanácsában, ahol Varga Judit igazságügyi miniszternek az uniós miniszter kollégái kérdéseire kellett válaszolnia az alábbi három témában: az igazságszolgáltatás függetlensége, a média és a tudományos élet szabadsága.

Orbánék kértek zárt ülést, erre Kovács információkat szivárogtatott ki

Az EUrologus úgy értesült, hogy a meghallgatás után, amikor már a lengyel jogállamiság ügyét tárgyalták, Asselborn miniszter magyarázatot és bocsánatkérést követelt Kovács Zoltán tweetjei miatt. Kovács ugyanis Soros embereinek nevezte az Európai Bizottság és a tagállamok képviselőit a közösségi médiában közzétett bejegyzéseiben.

Asselborn nemcsak a tartalmat kifogásolta, hanem azt is, hogy a zárt ülésről a közösségi médián át szivárogtat ki a magyar kormány képviselője információkat. Mivel ő személyesen nem ismerte Kovácsot, azt követelte, hogy az illető azonnal hagyja el a termet - de a kormány nemzetközi szóvivője ekkor már nem volt a teremben.

Asselborn a vita végén még egyszer felhozta az ügyet, így a finn elnökség végül arra kérte a magyar kormányt, hogy adjon magyarázatot és kérjen bocsánatot.

Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztos kedden, délután azt nyilatkozta az ügyről, hogy megnehezíti a helyzetet, hogy miközben a magyar delegáció megpróbál válaszokat adni, az egyik tagjuk Twitter-kampányt folytat. A belga biztos kijelentette: folytatni fogják a hetes cikk szerinti eljárást a magyar és a lengyel jogállamiság védelmében.