Politika

A miniszterelnök sokadik mohósága miatt kaphatott hatalmas pofont a Fidesz: Kövér László lemondásra, Orbán maradásra utasította Borkait

Teljes káoszt, valamint Kövér László-Orbán Viktor csörtét okozott a Fideszen belül Borkai Zsolt győri polgármester szexvideója - értesült a Népszava. A lap információi szerint Kövér László házelnök volt az, aki pénteken arra utasította a győri polgármestert, hogy még aznap mondjon le, a polgármester pedig ennek hatásárahívta össze azt a sajtótájékoztatót, amelyet később töröltek.

A párt legfelsőbb köreiben is komoly feszültséget okozott Borkai

Ennek hátterében az állhat, hogy a kampány utolsó napjaiban nem volt, aki döntsön a győri polgármester sorsáról, mert Orbán Viktor csütörtökön Rómába utazott, hogy Silvio Berlusconival találkozzon, majd onnan Párizsba ment, és Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt.

A delegáció csak péntek este ért haza Budapestre, addig pedig csak korlátozott módon lehetett kommunikálni a miniszterelnökkel, az ő távollétében viszont sokáig senki nem mert lépni semmit, hiába kezdett világossá válni, hogy ráég a Fideszre Borkai Zsolt botránya.

Információk szerint a Nézőpont Intézet a kampány utolsó napjaiban készített egy felmérést belső használatra, amely már Karácsony Gergely, akkor még főpolgármester-jelölt előnyét mutatta, emiatt sokan szerették volna Borkai távozását. Ezért is szólította fel a győri polgármestert kétszer is lemondásra Tarlós István.

Kövér Lászlónak jó a kapcsolata a kormánypárti Magyar Nemzet vezetésével is, így pénteken oda is megérkezett a jelzés és gyorsan megírták azt a - később „egyéni véleménynek” minősített - cikket, amelyben Borkai Zsolt lemondását sürgetik. 

A sajtótájékoztatót meghirdette Borkai, ám nem sokkal később Orbán Viktor befejezte a tárgyalását Macronnal, így jelezni tudtak Budapestről a kormányfőnek, hogy mire készül a győri polgármester. A miniszterelnök azonban azonnal közölte, hogy szó sem lehet lemondásról, Győrt mindenáron meg kell tartani. Ezek után nem sokkal 17 óra előtt Borkai stábja lefújta a sajtótájékoztatót, majd mintegy 50 perc elteltével pedig eltűnt a Magyar Nemzet cikke is.

„Lemondatni nem tudtunk volna senkit sem egy választás előtt, mert abban az esetben, ha Borkai Zsolt nem indul el a győri polgármesteri választáson, akkor a győriek előtt nem lett volna választási lehetőség. Ezért meg kellett várnunk, hogy a győriek eldöntsék, mit akarnak. Ezek után pártelnökként megtettem, amit ilyenkor cselekedni kell” - magyarázta bizonyítványát Orbán a Hír Tv-nek.

A miniszterelnöknek tehát óriási szerepe van az ellenzék térnyerésében, sokadik mohóságával súlyos károkat okozott pártjának.