Politika

A pénzügyminiszter szerint „vége van az új magyar aranykornak, mint a botnak” - erre Matolcsy György nekiugrott Vargának

„Miért is ne lehetne kétségbe vonni egy pénzügyminiszter szavait, ha ellentmondanak a nemzet vágyainak és a hivatalban lévő kormány terveinek?” - tette fel a kérdést a jegybankelnök legújabb írásában, amelyben vitába szállt Varga Mihály pénzügyminiszter néhány korábbi kijelentésével.

„Miért is ne lehetne kétségbe vonni egy pénzügyminiszter szavait?”

Matolcsy György szerint Varga Mihály a múlt heti Közgazdász Vándorgyűlésen arról beszélt, hogy „vége van az új magyar aranykornak, ennyi volt, hét évig tartott, de most vége van, mint a botnak”.

„Jó hírem van: nincs vége, még évtizedekig tart, és a végén sikeresen felzárkózunk a nyugati fejlettséghez és életminőséghez” - írta Matolcsy. Optimizmusát a gyors gazdasági bővülésre és az ezt megelőzően - szavai szerint - az Európai Unió leggyorsabb és legjobb válságkezelésére (2010 és 2012 között) alapította.

Magyarország ennek köszönhetően dinamikusan közeledett (2013—2019) a déli államokhoz, az északiakhoz, a franciákhoz, a hollandokhoz, Ausztriához és Németországhoz egyaránt - írta a növekedés.hu-n.

A felzárkózás folytatható, mert „rátaláltunk a receptre, és kreatívan megújítjuk a magyar modellt. Azért, mert nálunk a politika versenyelőny és nem versenyhátrány. Azért, mert jól ötvözzük az állam és a piac eszközeit, a hagyományos és a nem hagyományos megoldásokat” - írta.

Matolcsy György szerint Varga Mihály azt is mondta, hogy a német gazdasági lassulás nem gyűrűzik be a magyar gazdaságba. „Tényleg? Ezt már hallottuk az 1970-es évtized két kőolaj-árrobbanásánál: a tényeket ismerjük. Nem kellene inkább felkészülni, ha esetleg mégis hatna ránk a német gazdaság megtorpanása?” - tette fel a kérdést.

 Matolcsy György úgy vélte, hogy Varga Mihály harmadik állítása ezeken is túltesz, „ez már valami más”.

„Miniszterünk szerint a forint árfolyamának stabilnak kell lennie. Mi lenne a miniszter szerint a stabil árfolyam: 330/320/310 vagy 300 forint/euró, esetleg 240 forint/euró, mint 2008 tavaszán? Ha van a miniszternek árfolyamcélja, akkor az elmúlt években is bizonyára volt: akkor miért nem érte el? Nem akarta, nem tudta, esetleg csak mondta, de nem csinálta?” - kérdezte.

Megjegyezte, hogy szemben a pénzügyminiszterrel, a magyar jegybanknak nincs árfolyamcélja, mert tartja magát az MNB-törvény előírásaihoz. A teljes árstabilitást őrzi, ráadásul másokkal szemben eléri inflációs célját. Nem a benzin, gázolaj, forint, részvények, lakások, az alma vagy a körte árának a változatlan szintjét próbálja megtartani, ha megpróbálná, abból nagy baj lenne - hangsúlyozta Matolcsy György.

„Kérdezzük meg a minisztert, ha már van - helytelenül - valamilyen kedvenc árfolyamszintje, amit stabilan akar tartani, akkor mit kíván tenni ennek elérése érdekében” - fogalmazott. Ironikusan felteszi a kérdést: „Ugye, nem kezdeményezi az árfolyam rögzítését? Nem hiszi, hogy a forint árfolyamát mozgató török, dél-afrikai, argentin és egyéb eseményeket irányítani tudja? Ugye, nem gondolja, hogy a forintot támadókat egy dicsérő oklevéllel megfékezheti? Ugye, azt sem hiszi, hogy használ Magyarországnak, ha - nem először - meggondolatlanul beszél a forint árfolyamáról?”

A jegybankelnök végezetül a Talmudból idéz, és azt javasolja, hogy Varga Mihály hallgasson az ősi bölcsességre: „Vigyázz a gondolataidra, mert szavak lesznek belőlük, vigyázz a szavakra, mert tettek lesznek belőlük, vigyázz a tetteidre, mert a személyiséged lép elő belőlük, és vigyázz az egyéniségedre, mert a sorsod lesz belőle.”