Politika

Soha nem volt ennyire nyilvánvaló a korrupció

„Lehetne spórolni, ha megnehezítenénk a korrupciót. Bár megszüntetni véglegesen nem lehet, de a korrupció csökkentésére igenis van lehetőség” - vélte Hadházy Ákos a Hír TV Egyenesen című műsorában. Az LMP társelnöke hetente számol be korrupcióinfóján a tudomására jutott kétes üzletekről.

Törvényesített lopás folyik

A politikus megjegyezte, szükség lesz az igazságszolgáltatásra, mindenképpen szükség lesz arra, hogy „bizonyos emberek” büntetőjogi felelősségre vonásuk után börtönbe kerüljenek. Ugyanakkor Hadházy szerint az igazságszolgáltatás csak egy része a teendőknek, mivel a korrupciót sokkal könnyebb megelőzni, mint adott esetben visszaszerezni az ellopott pénzeket. 

„Jogállami körülmények között nem lesz minden pénz visszavehető, ezek az emberek, amit már megkaparintottak, elképzelhető, hogy jó része ott marad náluk. Ami elérhető, hogy ezt egy jó ideig ne élvezzék, börtönbe lehet őket tenni” - hívta fel a figyelmet Hadházy.

A szakértők ugyanakkor törvényekkel alátámasztott korrupcióról beszélnek, amellyel szemben nagyon kevés eszköz létezik az elszámoltatás szempontjából. Hadházy úgy látta, az igazságszolgáltatás a következő években sokkal könnyebb lesz, mivel korábban sokkal inkább odafigyeltek arra, hogy csak akkor lehessen megfogni valakit, ha tetten érik, mint Mengyi Rolandot. Ellenben mostanság sokkal nyíltabban történik a lopás az LMP társelnöke szerint, az ügyek jó része anélkül is bizonyítható, hogy tetten érnék az elkövetőket.

Hadházy arról is beszélt, hogy a feltárt eseteknél megy az időhúzás az ügyészség részéről, mivel folyamatosan hosszabbítják a nyomozási határidőket. Kifejtette, az is jellemző, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy olyan adatokat, amelyeket „egy állatorvos is megtalál az otthoni számítógépén” megpróbáljon visszafogni. Úgy vélte, a kormányon belül még több nyilvánvaló eset jöhet elő, és kívülről is látszik, hogy már minisztereket is összefüggésbe lehet hozni a korrupcióval.