Politika

Orbánék csak „pihentetik” a kötvénybizniszt?

„Mindenhol ugyanazokat a neveket hallottuk vissza. Habony Árpád, Habony Árpád, Rogán Antal, Rogán Antal. Sőt, még Orbán Viktor is személyesen győzködte az egyik ügynököt, hogy a magyar kormány most csak szünetelteti ezt az egész konstrukciót és a választások után újranyitja” - mondta Wiedemann Tamás, a Magyar Nemzet újságírója a HírTv Célpont című műsorában a letelepedési kötvényekről. 

Vajon mennyit oszthattak vissza a politikusoknak?

Bár a kormány januárban úgy határozott, hogy március 31. után nem forgalmazzák az ötéves futamidejű állampapírt, a jelek szerint csak a jövő évi választáig tartana az értékesítési szünet. A 300 ezer euróért megvásárolható kötvénnyel a harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi tartózkodáson kívül a schengeni övezetben is szabadon utazhatnak. 

A Fidesz kommunikációja szerint a kötvényüzlet bevétele az államkasszát gyarapítja, a Célpont számításai szerint csupán a bevezetését követő első két évben volt nyereséges a konstrukció az ország számára, utána már csak a közvetítésben résztvevő offshore-hátterű cégek kerestek több mint százmilliárd (!) forintot az üzleten.