Sport

Csehi: „Roderick Duchatelet apja 2006-tól folyamatosan befolyással rendelkezett az Újpest FC-ben”

Az Újpest FC anyagi helyzetéről pontos képe volt a Duchatelet családnak - jelentette ki Csehi István, az Újpest FC Kft. korábbi ügyvezetője keddi sajtótájékoztatóján. Csehi elmondta: 2006. július 14. óta tulajdonrésze volt a társaságban Roland Duchatelet-nek (a jelenlegi tulajdonos-ügyvezető apjának), aki több belga munkatársat küldött Újpestre a pénzügyi és marketing területre, továbbá sportszakmai felügyeletet látott el a klubban Francois Laureyssen, míg a pályaedzőnk Valere Billen volt, aki később vezetőedzőként tevékenykedett a csapatnál.

Csehi úgy véli, a belga tulajdonos szándékosan csődbe akarja vinni a kft-t

„Tiszteletben tartottuk a belga üzletember kérését, hogy ő a háttérben szeretne maradni, a klubot is közvetetten a Costerlau Kft-n keresztül - Francois Laureyssen és Eddy De Coster képviselőkkel - tulajdonolta, így kérésének eleget téve nem kommunikáltuk, hogy ő áll a Costerlau Kft., majd annak kényszer-végelszámolása után az Újpest FC-ben felbukkanó különböző offshore cégek, így például a Cipruson bejegyzett Spontefor Ltd. mögött” - magyarázta Csehi István, hozzátéve, hogy a 2011. október 19-én született, az Újpest FC Kft. üzletrészének adásvételéről rendelkező szerződés egyik melléklete a „Termination of Trust” elnevezésű megállapodás is, amelyet Francois Laureyssen írt alá Roland Duchatelet 49,85 %-os üzletrészének képviselőjeként. Roland Duchatelet 49,85 %-os üzletrésze a Spontefor Ltd.-ben volt (amelynek ő volt a legnagyobb, de nem többségi tulajdonosa), így tudta a Spontefor az újpesti sportvállalkozásban meglévő 95%-os üzletrészét értékesíteni. Csehi megjegyezte, hogy bírósági ítélet, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Választott Bíróságának határozata is rögzíti, hogy Roderick Duchatelet apja - közvetetten - tulajdonos volt az Újpest FC Kft-ben.

Részlet a választott bíróság határozatából

„Ezek alapján elmondható, hogy Roderick Duchatelet, amikor bűnözői körökről, tisztázatlan hátterű offshore lovagokról beszél, akkor édesapjáról is beszél. Továbbmegyek: amennyiben felfedné - és nem letagadná - édesapja újpesti szerepvállalását, nem állna össze az általa kitalált kép az őt csalárd módon megkárosítókról” - szögezte le a volt ügyvezető. „Roland Duchatelet-t folyamatosan írásban is tájékoztattuk az Újpest FC életéről, ezekből a tájékoztatókból nyilvánvaló volt Roland Duchatelet számára az egyre romló gazdasági helyzet. Folyamatosan kértük az anyagi segítségét, amelyre egyetlen alkalommal, 400.000 eurós nagyságrendben került sor, kölcsön formájában. Egyébként ez volt az az összeg, amit az első adandó alkalommal visszafizettetett édesapjának Roderick Duchatelet.”

Csehi tájékoztatása szerint 2011. november 17-én, tehát egy hónappal az adásvételi szerződést követően, Duchatelet azt az utasítást adta - erről e-mail üzenet is bemutatott bizonyítékként - Szemrád Gábornak, az Újpest FC akkori gazdasági igazgatójának, hogy egyeztessen a hitelezőkkel arról, hogy a kötelezettségeknek csak a 30 %-át fizetheti ki, a többit majd csak 2015 januárját követően, és figyelmeztesse őket, amennyiben ebbe nem hajlandóak belemenni, akkor egyáltalán nem jutnak hozzá a pénzükhöz, mivel akár fel is számolhatják az Újpest FC Kft-t.. „Duchatelet Szemrád Gábornak írt e-mailjéből egyértelműen látszik, hogy ugyan szerződésben kötelezte magát a tartozások kifizetésére, de valójában már kezdettől fogva esze ágában sem volt eleget tenni vállalt kötelezettségének. Most pedig, amikor már nem tudja tovább húzni az időt és fizetnie kellene, akkor csődbe viszi a kft-t” - közölte a volt cégvezető.

Duchatelet azon állítására, miszerint Csehi István tízmilliókat vett fel és nem számolt el a pénzekkel, Csehi úgy reagált: ügyvezetőként a bankokban ő voltam aláíróként bejelentve. „A banki műveleteket interneten keresztül Szemrád Gábor akkori gazdasági igazgató végezte. Szemrád ismerte a banki kódokat, jelszavakat, nála voltak a tokenek. Ez általában úgy működött, hogy ha pénz érkezett a számlára, a mindenkori tulajdonos utasítását követően a gazdasági igazgató szólt, hogy menjek és vegyem fel, de sok esetben együtt mentünk, hogy felvegyük a pénzt, Ő meg azonnal kifizette/kifizettette a legsürgősebb dolgokat. Természetesen a gazdasági igazgató minden esetben bevételezte a házipénztárba a felvett összegeket” - mondta Csehi.

Roderick Duchatelet azon kijelentésére, amely szerint mindenféle offshore cégeknek és utólag aláírt szerződések alapján utaltatott pénzeket, a volt ügyvezető leszögezte: nem léteztek utólag aláirt szerződések, az utalásokat kizárólag a gazdasági igazgató tudta végrehajtani, de ő ezt minden esetben a Duchatelet által engedélyezett listák alapján végezhette és végezte is.

2012. március 1-jén Roderick Duchatelet írásban rögzítette a klubtól távozó gazdasági igazgató felé, hogy „valamennyi intézkedését jóváhagyta (…) az Újpest FC-nek átutalt pénzek tekintetében mindenben az ezzel kapcsolatos tulajdonosi-ügyvezetői utasításoknak megfelelően járt el az összegek továbbutalása, kifizetése terén, így Szemrád Gáborral a munkaviszonyból, vagy egyéb jogviszonyból eredően sincsen semmilyen igénye sem az Újpest FC Kft-nek, sem a Cesarion BVBA-nak és ilyet a jövőben sem érvényesít.”

A belga üzletember azzal is megvádolta a korábbi tulajdonosokat, hogy pénzeket tüntettek el és mostak ki az Újpest FC Kft-ből. Csehi erre reagálva kifejtette: az Újpest FC éves költségvetése 2005 és 2012 között 600-650 millió forint volt bajnoki szezononként. Ezzel szemben a bevételi oldalon - tv-közvetítési jogdíjakból, játékosok eladásából, jegybevételből és kisebb-nagyobb támogatóktól, hirdetőktől - mintegy 200-250 millió forint jelentkezett. „Nagyon örültünk volna neki, de sajnos sem állami, sem önkormányzati támogatást nem kaptunk. Egy forintot sem. Ezért a működéshez szükséges különbözetet a tulajdonosoknak kellett - kölcsönök formájában - biztosítaniuk. Mivel az idősebb Duchatelet nem járult hozzá a finanszírozáshoz, így azt a többi tulajdonosnak kellett évről-évre biztosítania. Nem tudom, ilyen helyzetben, ilyen működés mellett mit lehetett volna kilopni vagy kimosni” - fejtegette Csehi István. „Pénzekhez csak kölcsönök formájában tudtunk jutni, amiket természetesen vissza is kellett fizetni. Érdekes módon, amikor ebből tartottuk el az Újpestet, senki nem háborgott és nem emlegetett bűnözőket, csalókat” - tette hozzá.

 

Már az Újpest 1885 Kft. fizeti a labdarúgókat

A Pesti Riport értesülése szerint az Újpest FC játékosai jövedelmük 2/3-át március elején már az Újpest 1885 Kft-től kapták. Ez az a cég, amelybe Roderick Duchatelet szeretné átruháztatni a csapat NB I-es indulási- és licenc jogait.

Felmerül a kérdés: hol vannak most a labdarúgók játékjogai?

Amennyiben az új kft-ben, akkor hogy állt ki az Újpest FC Kft. csapata a Mezőkövesd ellen?

Hogyan lehetnek egy olyan kft-nek játékosai, amely nem vesz részt bajnokságban?

Ha viszont még az Újpest FC Kft. birtokában vannak a futballisták játékjogai, akkor miért kellett már az új cégnek fizetnie?

Csehi úgy véli, a vevő - Roderick Duchatelet - elismerte azt, hogy az eladó éveken keresztül, összességében milliárdos nagyságrendű pénzt fektetett az Újpest FC-be és mivel az eladó segíteni szerette volna az új tulajdonos működését és a csapat talpra állását, ezért külön, de az adásvételi szerződés szerves részét képező megállapodásban rögzítették azt, hogy a Spontefor Ltd. 4,5 millió euróra lesz jogosult a jövőben - amennyiben nyereséges lesz az Újpest FC Kft. A megállapodás szerint ebből az összegből levonásra kerülnek mindazon tartozások, amelyek az adásvételt követően válnak ismertté vagy jogerőssé. „Tehát ebben a megállapodásban annak a kockázata is benne volt, hogy soha nem lesz nyereséges az Újpest FC, vagy a felmerült költségek elérik a 4,5 millió eurót, vagy esetleg csődbe megy az Újpest FC Kft. - a Costerlau Kft-hez hasonlóan -, akkor a régi tulajdonos ebből a 4,5 millió euró befektetéséből sem lát egy centet sem. Ebből az összegből lehetett volna levonni a sokat emlegetett NAV vizsgálat által megállapított adóhiányt is” - magyarázta az egykori újpesti vezető, aki szerint a 4,5 millió euró - csökkentve az addig felmerült adósságokkal - azonnal jár a korábbi tulajdonosnak licenc-átruházás vagy a kft. továbbértékesítése esetén.

Csehi ugyanakkor képtelenségnek tartja Roderick Duchatelet azon állítását, hogy az elmúlt két és fél évben 4 milliárd forintot fordított az Újpest FC finanszírozására. „Ennyi pénzből nem a középmezőny második felében kellene vergődnie a lila-fehér csapatnak…” - fűzte hozzá.

Egy valami már biztosan megállapítható: valaki hazudik Újpesten. És nem is kicsit.