Politika

Borkai Zsolt: „Nem Orbánnal van a baj, hanem a körülötte lévő emberekkel”

„Mondhatnám viccesen, hogy hölgyekkel nem megyek többet hajóra, csak a feleségemmel fogok hajókázni. De komolyra fordítva a szót: elkövettem egy hibát, amit az ellenzék súlyosan megtorolt. Azt tudjuk, hogy a DK áll az egész mögött, de a Fidesz néhány vezetője is benne volt a megbuktatásomban, még ha ezt nem is tudom bizonyítani” - mondta a Telexnek Borkai Zsolt, aki visszatér a politikába, és elindul a Fidesz polgármesterjelöltje, Dézsi Csaba András ellen az önkormányzati választáson.

Nem tetszik neki a Fidesz lekezelő, degradáló stílusa

Szerinte az adriai szexvideója már nem téma a városban, „vagy ha téma, akkor viccesen elnyomják azzal, hogy »legalább te férfi vagy«”.

Azt mondta, a központi Fideszből semmilyen üzenetet nem kapott az indulás bejelentése után. Egy emberrel, Kósa Lajossal tartotta a kapcsolatot a pártból, egy ideig még felvette a telefont, aztán ő is eltűnt. „A jelenlegi polgármester azért rám küldött egy-két embert, miután bejelentettem az indulásomat. Egy médiabálon például odajött hozzám egy illető a Városházától, és azt mondta, hogy semmi esélyem nincs, mert hamarosan törvényt módosítanak, hogy ne indulhassanak el a következő választáson azok a polgármesterek vagy önkormányzati képviselők, akik lemondtak már egyszer”.

Szerinte az elmúlt időszakban úgy bánnak vele, mint egy pingponglabdával: a baloldal jobbra, a jobboldal pedig balra üti. „Az országos politikával azonban nem akarok foglalkozni, én egyedül a győriek pártján állok”.

Azt mondta, a Fideszben nem Orbán Viktorral van baj, hanem a körülötte lévő emberekkel (Pesti Riport: de őket ki emelte maga mellé?), „akik hátulról bárkit lejáratnak alantas módszerekkel, ha valamit nem úgy csinál, ahogy ők gondolják”. „Naivan azt gondoltam, hogy jóban-rosszban egy csapat leszünk, ahogy annak idején a feleségemmel is azt fogadtuk meg az esküvőnkön, hogy jóban-rosszban együtt maradunk. Mi ebben kitartottunk, a Fidesz nem ilyen. Aki odamegy, annak tudomásul kell vennie, hogy így működik a rendszer”.

Magyar Péterrel kapcsolatban óvatos, de nem tetszik neki a Fidesz lekezelő, degradáló stílusa. „Szerintem nem szabad csak úgy legyinteni, bölcsebb lenne a Fidesz részéről is, ha más szinten kezelnék a Magyar Péter-effektust. Az látszik, hogy komoly tömeget tud megmozgatni, nem csak pár ember lézeng a tüntetésein. Ennek a miértjére kellene igazából rájönni. A régi mantrák már nincsenek a helyükön, hiába próbálkoznak velük, nem igazán hatnak már az emberekre”.