Sport

550 milliós köztartozása van az Újpest FC-nek

Az Újpest FC-t működtető gazdasági társaságnak 850 millió forintos köz- és egyéb tartozása van, amit - mivel jogszerűségét vitatja - nem akar kifizetni a belga tulajdonos, és emiatt hitelezői felszámolást kezdeményeztek a kft. ellen. Roderick Duchatelet az MLSZ-hez fordult, hogy az Újpest FC Kft. licencjogát átruházhassa az Újpesti Torna Egyletre, mint egyesületre, amely tagja a 2013 márciusában létrehozott Újpest 1885 Kft-nek, amely átvenné a lila-fehér együttes üzemeltetését.

Duchatelet kihátrálhat a lila-fehér csapat mögül

Noha a sporttörvény erre lehetőséget ad, a futballszövetség garanciákhoz köti az engedélyt. Az elhúzódó döntés végzetes lépésre sarkallhatja a tulajdonost, aki a játékosok előtt két napja már meglebegtette, felhagy a további finanszírozással, távozik Újpestről.

„Van egy NAV-határozat 550 millió forint adótartozásról, ami egyértelműen az előző vezetéshez köthető. Több személy ellen komoly bűncselekmény elkövetésének gyanújával folyik nyomozás. Az MLSZ ezzel nem foglalkozik, szeretne megbizonyosodni arról, hogy az összeg rendezve van. Duchatelet úr viszont kijelentette, nem fizet” - árulta el dr. Visontai Csongor, az Újpest ügyvédje. „Elképzelhető, hogy a tulajdonos a bajnokság végéig még üzemelteti a klubot, hátha kedvező változás történik, de az is benne van a pakliban, hogy a csapat már a hét végén sem lép pályára, mert Duchatelet azonnal kiszáll” - magyarázta a jogi képviselő.

Az MLSZ a hét elején közleményt adott ki, amelyben leszögezte: „(…) A szövetség nem vállalhat felelősséget a mindenkori klubtulajdonosok, klubvezetők szakmai és pénzügyi döntéseiért. A szövetségnek sem hatásköre, sem eszköze nincs arra, hogy állást foglaljon abban, hogy ki a felelős az Újpest FC körül kialakult helyzetért. (…) A szövetség ismét megerősíti azt a tényt, amelyet már több alkalommal is világossá tett: az MLSZ szigorú, de vállalható feltételekhez köti az indulási jog átruházását, amelyek közül a legfontosabb, hogy a tranzakció következményeként a munkavállalókkal, sportszervezetekkel szemben fennálló elismert kötelezettségek, valamint megállapított köztartozások megfizetése nem kerülhet veszélybe. (…)”